Review: veelzijdige smartphone dankzij modules

12/12/17 om 09:00 - Bijgewerkt op 13/12/17 om 09:15

Bron: Datanews

De Lenovo Moto Z² Play is een Android-smartphone waarvan je de functionaliteit kan uitreiden met verschillende Moto Mods, modulaire hardware-opties die achteraan vastklikken. We hebben deze veelzijdige Android-smartphone getest.

Review: veelzijdige smartphone dankzij modules

Lenovo Motorola Moto Z² Play © Lenovo

De Motorola Moto Z² Play lijkt uiterlijk bijna als twee druppels water op de eerder geteste Huawei P10 Plus: hetzelfde klassieke snoepreep-design, met smalle schermranden aan de zijkanten en brede stroken boven en onder.

De vingerafdruksensor in het midden onderaan heeft echter geen bijkomende navigatiefunctie: hiervoor gebruik je standaard de virtuele Android-navigatietoetsen, al kun je de navigatiefunctie van de vingerafdruksensor optioneel inschakelen via het instellingenmenu.

De achterkant is ook helemaal anders. De smartphone zelf is maar 6 mm dun en in die zin één van de dunste Android-smartphones.

De ronde lens van de primaire camera (met Sony Exmor-sensor en geïntegreerde dubbele led-flits) steekt echter 3 mm boven de achterkant uit.

Bij montage van de meegeleverde verwisselbare achtercover resulteert dit in een smartphone van 9 mm. Zó bekeken is het met voorsprong één van de dikste Android-smartphones.

Moto Mods

De achtercover bestaat in allerlei kleuren en klikt achteraan magnetisch vast. Maar je kunt die ook vervangen door zogenaamde Moto Mods, hardware-opties die met de smartphone communiceren via een magnetische sensorrij achteraan. De cameralens van de 12MP dual-pixelachtercamera (met laser autofocus) dient samen met de magnetische sensorstrip om de mods op hun plaats te houden.

Er bestaat intussen een tiental van die modulaire opties, ook van andere fabrikanten dan Lenovo zelf. Incipio maakt bijvoorbeeld een autodock waarin de Z² Play magnetisch vastklikt en een power pack met 22 uur extra autonomie.

Mophie heeft een accu die zestig procent meer autonomie levert. Er is een Moto Insta-Share projector die een beeld tot 70 inch op een muur kan projecteren.

Hasselblad ontwikkelde de True Zoom, een verbeterde camera met 10x optische zoom en Xenon-flash. JBL verkoopt een SoundBoost-speaker die je achteraan vastklikt.

Er is ook een 'shell' van Lenovo zelf met geïntegreerde draadloze oplader. Vergeten we ook de moto 360°-camera en het moto gamepad niet. En recent introduceerde Lenovo een Polaroid-mod.

Zodra je één van deze moto mods vastklikt, start de bijbehorende app en is de extensie gebruiksklaar.

De mods kosten tussen de 40 en 300 euro, naargelang hun functie en complexiteit.

Uitrusting

De Moto Mods zijn compatibel met oude en nieuwe Lenovo Moto-smartphones, waaronder het quad hd+-topmodel Z² Force Edition met Qualcomm Snapdragon 835 dat we nog niet testten. De hier geteste Z² Play is een hoger-middensegmentmodel, vergelijkbaar met de eerder geteste Archos Diamond Alpha en Samsung Galaxy A5.

Met deze laatste heeft de Moto Z² Play het met Corning Gorilla Glass beschermde full hd super amoled-aanraakscherm gemeen (5,5-inch @ 1920 x 1080 pixels ofwel 401 ppi), dat ons ietsje beter bevalt dan het ips-lpts lcd-scherm van de Archos.

De tweede generatie van de Motorola Z Play heeft een metalen 'unibody' in een dunner en lichter ontwerp. De Z² Play meet 76,2 x 156,2 x 5,99 mm en weegt 145 gram.

Kloppend hart is een Qualcomm Snapdragon 626 soc (2,2 GHz octa-core cpu). Het interne geheugen van 64 GB kun je met microSD-geheugenkaartjes uitbreiden tot 2 TB.

De Z² Play draait in tegenstelling tot zijn soortgenoten wel al de op één na recentste Android 'Nougat' 7.1.1 -versie. Bovendien belooft Lenovo snel Android 8 'Oreon'-support. Dankzij de TurboPower- lader gaat de smartphone in 15 minuten weer acht uur mee.

Camera

De primaire camera heeft een Sony Exmor RS cmos-sensor met een resolutie van 12 megapixels en extra grote pixels van 1,4 micron. Dit is vergelijkbaar met de primaire camera van de HTC U11.

De foto- en videokwaliteit wordt door gespecialiseerde websites beoordeeld als "goed, maar niet spectaculair". Deze smartphone kan ook in 4K-resolutie filmen, maar de elektronische beeldstabilisatie werkt slechts tot een resolutie van 1080p aan 30 fps.

Prestaties

Rekening houdend met zijn prijs is de Lenovo Moto Z² Play vergelijkbaar met de Samsung Galaxy A5 (2017).

Conclusie

De Lenovo Z² Play is een goed presterende midrange-smartphone met interessante uitbreidingsmogelijkheden dankzij de apart verkrijgbare Moto Mods. Omdat die ook met andere Lenovo-smartphones werken, is een investering daarin niet bij voorbaat verloren wanneer de Z² Play aan het eind van zijn leven komt.

Prijs: 447 euro (64 GB)

Bron: www.diskidee.be

Onze partners