Review: HTC smartphone met verlengd scherm

09/03/18 om 09:00 - Bijgewerkt op 08/03/18 om 16:57

Bron: Datanews

De HTC U11 Plus lijkt erg sterk op de eerder geteste HTC U11 Android 8.0 Oreo smarphone, maar heeft een groter scherm en méér geheugen. Wij hebben dit nieuwe topmodel van HTC getest.

Review: HTC smartphone met verlengd scherm

HTC U11 Plus © HTC

De eerder door ons geteste HTC U11 heeft een 5,5-inch Superlcd-aanraakscherm met een quad hd-resolutie van 2560 x 1440 pixels. Dat scherm heeft een beeldverhouding van 16:9.

De hier geteste duurdere HTC U11+, momenteel het topmodel in het smartphone-gamma van HTC, heeft een 6-inch quad hd+ Superlcd-scherm met een resolutie van 2880 x 1440 pixels en een schermverhouding van 18:9. Het scherm is beschermd met behulp van Corning Gorilla Glass 5.

Die 18:9 schermverhouding, die hetzelfde is als 2:1, zodat tegelijk twee vierkante foto's op het scherm passen, zien we bij steeds meer smartphones, duurdere (LG G6 Full Vision, Samsung Galaxy S8/S8+) zowel als goedkopere (Huawei P Smart).

Ze vormt een compromis tussen de verschillende beeldverhoudingen voor breedbeeld-tv (1,78:1) en film (2.20:1). Google is één van de belangrijkste verdedigers ervan en Netflix schijnt zijn nieuwe content standaard in 2:1 te filmen.

Deze 'Univisium'-beeldverhouding werd tussen haakjes origineel gecreëerd werd door de Italiaanse cameraregisseur Vittorio Storaro.

Uitrusting

De HTC U11+ heeft behalve een groter scherm ook méér geheugen dan zijn kleine, goedkopere broer U11: 6 GB ram in plaats van 4 GB en 128 GB opslagruimte in plaats van 64 GB.

Voor de rest gelijken beide smartphones sterk op elkaar. Ze draaien allebei Android 8.0 Oreo met HTC Sense, hebben dezelfde 12mp-camera op de achterzijde, gebruiken dezelfde octa-core cpu (Qualcomm Snapdragon 835), zijn water- en stofdicht volgens de ip67/68-normen en het geheugen is bij allebei uit te breiden met een microSD-kaartje tot 2 TB bij gebruik van de tweede sim-sleuf (dan verlies je uiteraard de dual-sim capaciteit).

Ook de innovatieve 'Edge Sense'-knijpbediening' is bij de HTC U11 Plus van de partij. Daarmee start je snel een vooraf ingestelde taak door in de zijkanten te knijpen, ook wanneer het scherm uitgeschakeld is.

Je dient in de instellingen eerst de kracht van je kneep in te stellen en de ermee verbonden taak te kiezen.

Standaard start bij het knijpen de camera-app, maar dat kan bijvoorbeeld ook zijn: de zaklamp in- en uitschakelen, een spraakopname starten, muziek regelen etc.

Daarnaast is er een geavanceerde modus waarmee je meerdere taken via knepen regelt, zoals kort knijpen om de camera te starten of knijpen en vasthouden om de 'HTC Sense Companion'-spraakassistent te activeren.

Omwille van het langere scherm is er geen ruimte voor een fysieke bedieningstoets, gecombineerd met een vingerafdruksensor, onder het scherm: die bevindt zich nu achteraan, onder de cameralens.

Audio en Camera

Zowel de hi-res audio- als camerafuncties zijn identiek aan die van de eerder geteste HTC U11. Je leest er meer over in onze eerdere review van die smartphone.

Prestaties

De 3930 mAh accu van de U11+ is op papier krachtiger dan de 3000 mAh accu van de U11. Maar omwille van het grotere scherm ligt de autonomie volgens de PCMark Work 2.0 battery life benchmark toch iets lager. Voor het overige zijn de prestaties tussen beide modellen vergelijkbaar.

Nvdr.: Let op, we pasten recent de wegingen voor het berekenen van de (prijs)prestatiescores aan. De nieuwe cijfers mogen niet vergeleken worden met die bij de in het verleden gepubliceerde reviews.

Conclusie

De HTC U11 Plus presteert grotendeels zoals de HTC U11. Alleen de autonomie is nog wat minder en valt eigenlijk ietwat tegen voor een dergelijke grote smartphone. Maar de HTC U11 Plus heeft een goede camera, ondersteunt hi-res audio en heeft interessante snufjes, zoals de mogelijkheid om bepaalde taken uit te voeren door in de zijkanten van het apparaat te knijpen. Hij lijkt ons ook steviger gebouwd dan andere smartphones uit de hogere prijsklasse, die vormgeving vaak verkiezen boven stevigheid. Tenzij je echt behoefte hebt aan het grotere scherm met 'Univisium'-beeldverhouding biedt de goedkopere U11 echter meer waar voor zijn geld.

Prijs: 739 euro

Bron: www.diskidee.be