De HTC Desire 830 is een dual sim Android-smartphone met een hoofdcamera met optische beeldstabilisatie en een selfie-camera die weinig licht nodig heeft. We hebben hem getest.
Ooit was HTC een A-merk, maar het heeft het de laatste jaren moeilijk om op te tornen tegen het marketinggeweld van Apple en Samsung. Het zet daardoor meer in op betaalbare smartphones, zoals de hier geteste ‘midrange’ Desire 830 dual sim.
Voor een adviesprijs van 349 euro (de straatprijzen liggen ondertussen al iets lager) is dit op papier een vrij compleet uitgerust Android 5.1-toestel met een 5,5-inch scherm en octacore-processor. Maar krijg je ook echt waar voor je geld? DiskIdee zocht het uit.
Uitrusting
De “unibody” vormgeving oogt stijlvol, maar de vrij platte (7,79 mm) en liche (156 g) body bestaat wel volledig uit kunststof. De Li-ion accu van 2800 mAh kun je niet zelf verwisselen.
Het 5,5-inch “SuperLCD”-scherm met Full HD-resolutie (401 ppi) heeft een beschermlaag van Corning Gorilla Glass, al vermeldt HTC het type niet. Gezien de prijs zal het wellicht een oudere versie zijn van dit verstevigde glas.
Kloppend hart is een 64-bit octacore MediaTek MT6753 (Cortex A53 – ARMv8) cpu met een kloksnelheid van 1,5 GHz. Het werkgeheugen is met 3 GB ruim voorzien en dat geldt ook voor de interne opslagruimte van 32GB, waarvan nog iets meer dan 22 GB effectief vrij blijft wanneer je de telefoon voor het eerst in gebruik neemt. Bovendien kun je de opslagruimte nog met maximaal 2 TB uitbreiden door middel van een microSD-kaartje.
De hoofdcamera heeft een resolutie van 13 megapixel en is voorzien van optische beeldstabilisatie. De selficamera op de voorkant heeft een resolutie van 4 megapixel, maar de pixels zijn wel groter dan normaal (het is een zogenaamde HTC Ultrapixel sensor) zodat er minder licht nodig is om toch nog behoorlijke selfies te maken.
In tegenstelling tot wat je hier en daar kunt lezen, draait deze versie van de Desire 830 nog de oudere Android-versie ‘Lollipop’ v5.1. Android v6.0 is wel al beschikbaar op een Aziatische versie die echter een andere cpu gebruikt (Helios). Of en wanneer ‘Marshmallow’ voor de Europese versie van de Desire 830 uitkomt, is niet bekend.
De volledige specificaties van de HTC Desire 830 dual sim vind je op de website van HTC.
Prestaties
De HTC Desire 830 presteert voor wat betreft gewone taken op het niveau van de Android-toptelefoons van een jaar of twee geleden, zoals de Google Nexus 5, LG G4 of HTC’s eigen One M9.
De grafische prestaties zijn echter minder dan die oude topmodellen en eerder op het niveau van andere midrange-toestellen zoals Alcatel Onetouch Hero2, Huawei P8 en Samsung Galaxy A5. Dit is zeker geen gaming-smartphone. Voor dagelijks gebruik zijn de grafische prestaties echter prima.
In de PCMark for Android battertijtest (algemeen gebruik) houdt deze smartphone het 437 minuten uit. De GFX T-Rex batterijtest klokt af op 211,3 minuten. Dit laatste resultaat komt ongeveer overeen met hoelang je met deze smartphone naar een video kunt kijken.
De batterijprestaties zijn vergelijkbaar met de oudere HTC Desire 626 en Huawei P8, maar slechter dan de eerder geteste Samsung Galaxy A5 die het in dezelfde batterijbenchmarks anderhalf keer langer uithoudt.
Conclusie
De HTC Desire 830 is een capabele, mooi vormgegeven ‘midrange’ Android-smartphone. Maar ook in de midrange-markt voelt HTC intussen de hete adem van Samsung in zijn nek. De erg vergelijkbare Samsung Galaxy A5 doet het in alle testonderdelen net iets beter dan de Desire 830 en kost als we kijken naar de gemiddelde internetprijzen ongeveer hetzelfde of zelfs iets minder.
Prijs: 349 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier