Vrouwen blijven minderheid in wetenschap en ICT

. © Bron: Eurostat
Pieterjan Van Leemputten

11 februari is International Day of Women and Girls in Science. Maar vrouwen blijven zwaar ondervertegenwoordigd in wetenschap, en nog meer in ICT.

Slechts 40,9 procent van de wetenschappers en ingenieurs zijn vrouw. Van de 28 EU-landen zijn er slechts vier, Litouwen, Bulgarije, Letland en Denemarken, waar vrouwen meer dan de helft van het aantal wetenschappers en ingenieurs uitmaken.

Voor de hele EU gaat het gemiddeld om 7.822.200 vrouwen op een totaal van 19,1 miljoen. De cijfers dateren van voor de Brexit en zijn dus inclusief het VK.

Percentage vrouwelijke ingenieurs en wetenschappers.
Percentage vrouwelijke ingenieurs en wetenschappers.© Bron: Eurostat

België

België doet het iets beter dan het Europees gemiddelde met 44,8 procent vrouwen, tegenover 55,2 procent mannen. Of 228.300 vrouwen tegenover 281.000 mannen.

Hekkensluiters zijn Luxemburg, Finland, Hongarije en Duitsland. Hier ligt het percentage vrouwen in wetenschappelijke- of ingenieursjobs rond de dertig procent. Alle cijfers zijn afkomstig van Eurostat en slaan op 2019.

ICT: minder dan één op vijf

Kijken we naar ICT-profielen dan zijn de verhoudingen nog slechter. In Europa bedraagt het aantal vrouwelijke ICT-specialisten amper 17,9 procent, of 1.403.400 vrouwen. België doet het met 17,2 procent (41.300) iets slechter dan het Europees gemiddelde.

Percentage vrouwelijke ICT-specialisten
Percentage vrouwelijke ICT-specialisten© Bron: Eurostat

Maar zelfs in landen met procentueel het grootst aantal vrouwelijke ICT’ers, Letland, Litouwen, Roemenië en Bulgarije, liggen de cijfers onder de dertig procent. De slechtst scorende landen zijn Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Malta. In die laatste drie is amper één op tien ICT’ers een vrouw.

Bij Data News geven we al meer dan tien jaar bijzondere aandacht aan het tekort aan vrouwen in ICT. Mede daarom verkiezen we met het event She Goes ICT elk jaar de ICT Woman of the Year en Young ICT Lady of the Year. Lees hier de interviews met onze recentste winnaressen Rima Farhat (Accenture) en Ayla Cremmery (AE).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content