Autodesk is niet bang van kunstmatige intelligentie

JEFF KOWALSKI
Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Machine learning, kunstmatige intelligentie, virtual reality en generative design – dat waren vier belangrijke thema’s op Autodesk University, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Autodesk, leverancier van CAD/CAM- en andere designsoftware. En het bedrijf gaat overtuigend voor alle vier.

Bijna 10.000 ontwikkelaars daagden in Las Vegas op om te horen in welke richting hun favoriete designsoftware zou evolueren – en ze bleven niet op hun honger zitten. Jeff Kowalski, Autodesk’s chief technology officer, wond er geen doekjes om : “Onze tools zijn in feite altijd de beperkende factor van onze verbeelding geweest, maar nu komen er nieuwe tools die dergelijke remmen totaal zullen wegnemen. De eerste zijn kunstmatige intelligentie en machine learning die nu haalbaar worden dankzij de enorme computervermogens die ter beschikking komen, onder meer via de cloud, en het feit dat we computers geleerd hebben zelfstandig te denken. Tot op vandaag kwam de inspiratie van designers, artiesten en schrijvers altijd van deze kant van het computerscherm, maar nu zullen computers die grens oversteken en zelf menselijke creativiteit aanleveren.” En creativiteit moet daarbij letterlijk genomen worden want hij toonde een voorbeeld van een computer die, na een studie van de grootmeester, perfect een schilderij in de stijl van Rembrandt kon maken.

DISRUPTIEF

“Machine learning is echt een breuklijn, ook voor de ontwikkeling van nieuwe software”, stelde Carl Bass, ceo van Autodesk. “Nu al heeft het een effect op onze eigen ontwikkeling : we analyseren de projecten die onze klanten creëren en de manier waarop ze daarbij onze software gebruiken.” Op basis van die ervaring wordt dankzij machine learning technieken onze software dan automatisch verbeterd. Het samenspel van machine learning, kunstmatige intelligentie en generative design zal in de komende jaren het ontwerplandschap totaal overhoop gooien en ontwikkelaars ongekende nieuwe creatieve mogelijkheden bieden.”

De drie technologieën leunen dicht bij elkaar aan. Vooral generative design kan daarbij heel hoge ogen gooien want het wordt een totaal nieuwe manier van werken met computers – u geeft uw computer geen instructies meer maar vertelt hem wat u nodig hebt, en de machine zal u een aantal oplossingen voorstellen waaruit u kan kiezen. “Maakt dat de designer overbodig ? Nee, het maakt hem juist beter want de computer zal hem perfecte ontwerpen aanreiken waar hij zelf nooit aan gedacht had en waar hij verder kan op bouwen”, zegt Kowalski. “Het zou dan ook verkeerd zijn die nieuwe tools als een bedreiging te zien, het zijn eerder superpowers die onze verbeelding uitdagen en ons sneller en beter laten werken.”

OOK VIRTUAL REALITY

Autodesk heeft zelf de daad bij het woord gevoegd en generative design ingezet om de lay-out van zijn nieuw kantoor in Toronto te ontwerpen met een maximum aan comfort en productiviteit en een minimum aan afleiding. Het resultaat : duizenden mogelijke grondplannen die allemaal gebaseerd zijn op de best mogelijke menselijke ervaringen. En wat ervaringen betreft : Autodesk gaat ook in toenemende mate gebruik maken van virtual reality – “gewoon omdat de link naar je data dan veel sterker wordt”, legt Kowalski uit. “Je kan dan echt je gegevens op een menselijke schaal zien en interacties met je design opzetten – als je een gebouw ontwerpt, dan kan je het aanvoelen zoals de bewoners het zullen doen. Hier komen ook emoties bij kijken, je krijgt een veel rijkere band tussen jou, je werk en je klant.”

Al die nieuwe technologieën brengt Autodesk ook naar Forge, het cloudplatform dat zowat een jaar geleden gelanceerd werd en waarop intussen al meer dan 4.000 applicaties en diensten draaien die alle mogelijke sectoren en toepassingen overspannen. “Voor Autodesk is en blijft Forge de basis voor onze eigen cloudservices zoals Fusion 360 en BIM 360 waarop zowel ontwikkelaars als eindklanten vlot en snel applicaties en diensten kunnen bouwen die eenvoudig en overal te gebruiken zijn”, aldus Carl Bass.

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content