Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Franse codeerschool Le Wagon spreidt de vleugels en organiseert nu ook lessenreeksen in Brussel. “Het is de bedoeling dat ondernemers zich de mindset van ontwikkelaars eigen maken”, klinkt het.

Intensieve bootcamps waar je leert coderen zijn niets nieuws, al waren ze altijd populairder in de VS dan in Europa. Het Franse Le Wagon wil daar iets aan doen, en brengt het principe achter Silicon Valley-initiatieven als Dev Bootcamp en Hack Reactor naar Parijs en naar Brussel.

“Een tijdje geleden raakte ik aan de praat met een vriend die speciaal naar San Francisco vloog voor een Dev Bootcamp”, vertelt oprichter en initiatiefnemer Boris Paillard aan te telefoon. “We hadden het er over dat alsmaar meer ondernemers technisch geschoolde mensen zoeken in Parijs, maar dat ontwikkelaars steeds zeldzamer worden. Waarom organiseren we zelf geen opleiding, vroegen we ons af. En zo is het idee achter Le Wagon ontstaan.”

“We merken ook dat er heel wat ondernemers zijn die wel een webbedrijfje hebben opgericht, maar die geen kaas gegeten hebben van coderen”, vult Martin Van Aken aan, de man achter Le Wagon in België. “Voor hen is het moeilijk om een prototype te ontwikkelen, of om een zeker niveau van technische onafhankelijkheid te bereiken.”

Het doel van een intensieve ‘Le Wagon’-lessenreeks is tweeledig. “In de eerste plaats leer je coderen, waardoor je een voorsprong kan nemen op je concurrenten”, oppert Paillard. “Entrepreneurs die hun ideeën zelf kunnen omzetten in werkbare apps hebben immers een streepje voor.”

Daarnaast kan je met de competenties die je leert ook sneller aan de slag gaan bij een tech start-up, en ook dat is helemaal de bedoeling. “Uit de onderlinge contacten kunnen er weer nieuwe bedrijfjes ontstaan”, klinkt het. “We hebben al grafici gehad, politici en advocaten. Alle ondernemers in de brede zin van het woord komen in aanmerking.”

RUBY ON RAILS

Wat er juist op het programma staat tijdens zo’n marathon? “Alles wat nodig is om een prototype of een MVP van een web-app te kunnen bouwen”, legt Paillard uit. “In de praktijk focussen we vandaag vooral op Ruby on Rails, omdat dit een solide en veel gebruikte programmeertaal is, maar als morgen een andere technologie belangrijk wordt, dan stappen we daar op over.”

“Onze alumni moeten een database kunnen bevragen en zijn thuis in SQL. Ze kennen de basics van de backend programmeertalen, en moeten zich uiteraard enkele front-end tools eigen maken om het uitzicht van hun app te bepalen, zoals Javascript of CSS”, vult Van Aken aan.

“Voorts focussen we op enkele soft-skills zoals project management, maken we gebruik van het start-up framework GitHub, en werpen we ons licht op trendy topics als growth hacking. De ondernemers moeten zich echt de mindset van ontwikkelaars eigen maken. Dat is belangrijk, want steeds vaker is het de techniek die de ideeën voedt, en niet andersom. Wie een technische blik kan werpen op zijn concept, krijgt een beter perspectief.”

In oktober ging de eerste editie van Le Wagon van start in ons land, en op vier mei trapt de volgende lessenreeks van negen weken af. Eén bootcamp kost 3900 euro per persoon. In ons land draven Anne Collet en Martin Van Aken op als ‘professoren’. “Dat zijn mensen met heel wat ervaring in het start-up milieu, en in het bouwen van apps”, aldus nog Paillard.

“We willen enkel werken met mensen die product- en start-up minded zijn. Je krijgt immers geen studenten informatica voor je, maar ondernemers met bepaalde verwachtingen.”

Ceo Boris Paillard van Le Wagon is één van de keynote speakers op de Tech Startup Day van Startups.be, op 12 maart in Brussel. techstartupday.be

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content