Maakt de cloud onze lokale datacenters overbodig?

© IStock

IaaS, PaaS, SaaS: de cloud kent vele gezichten. Leveranciers pleiten met argumenten als wendbaarheid, functionaliteit en productiviteit voor een allesomvattende migratie. Is de zwanenzang van het lokale datacenter ingezet of ziet de toekomst er eerder hybride uit?

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘Lokale datacenters zijn overbodig: alles gaat naar de cloud’

Eens

Amazon Web Services (AWS), aanbieder van publieke cloudplatformen, beschouwt de cloud vandaag als het nieuwe normaal. “Almaar meer organisaties gaan all-in. Bedrijven van elke omvang rollen nu standaard nieuwe applicaties uit in de cloud en gaan na hoe ze hun bestaande toepassingen zo snel als mogelijk kunnen migreren”, luidt het namens Christian Zahorski-Philippe, hoofd verkoop PAN-EU voor AWS Public Sector. “Tal van bedrijven realiseerden die stap al of zijn ermee bezig. De meeste organisaties voorzien daartoe een migratieplan van twee tot vier jaar.”

Almaar meer organisaties gaan all-in

Christian Zahorski-Philippe (AWS)

Christian Zahorski-Philippe noemt vijf redenen om de stap richting cloud vandaag nog te zetten. “De eerste is wendbaarheid. Klanten kunnen snel nieuwe applicaties ontwikkelen en uitrollen, waardoor teams sneller en frequenter experimenteren en innoveren. De cloud is ook kostenbesparend. Je betaalt enkel voor IT wanneer je er gebruik van maakt. Die variabele uitgave ligt lager dan wat je zelf doet, dankzij de schaalgrootte van AWS. Een derde argument is elasticiteit. Organisaties kunnen hun capaciteit verhogen en verlagen in functie van hun actuele noden. Tot slot laat de cloud ICT-afdelingen toe zich beter te focussen op activiteiten met een toegevoegde waarde en genieten ze van meer betrouwbaarheid en schaalbaarheid.”

Oneens

Mark Phillips, hoofd Multi-cloud Services bij Fujitsu, merkt dat organisaties niet noodzakelijk alles in de cloud plaatsen, maar eerder evolueren naar een hybride model dat een eigen IT-infrastructuur met de cloud combineert. Die mengvorm biedt de nodige flexibiliteit om gevoelige data en klassieke workloads binnen een eigen infrastructuur of een lokaal datacenter te beheren, maar tegelijk ook gebruik te maken van de cloud. Phillips gelooft sterk in de kracht van een hybride multicloud: een oplossing die stoelt op verschillende cloudplatformen.

Een grondige analyse van alle voor- en nadelen dringt zich altijd op.

Dirk Deridder (Smals)

Ook Dirk Deridder, operationeel directeur IT bij Smals, ziet de relatie tussen het lokale datacenter en de cloud niet zwart-wit. “Een grondige analyse van alle voor- en nadelen dringt zich altijd op.” Die analyse pleit bij Smals niet altijd in het voordeel van de cloud. Smals levert ICT-diensten in gemeenschappelijk beheer voor Belgische overheden en ondersteunt het G-Cloudprogramma, deels in samenwerking met de private sector. “Onze opdrachtgevers hechten veel belang aan privacy en confidentialiteit. We opereren binnen een afgelijnd kader, dat niet altijd zomaar te rijmen valt met de cloud. Ook technisch biedt een migratie voor bepaalde applicaties en workloads weinig tot geen toegevoegde waarde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content