Wordt de internetverbinding het voornaamste point of failure?
Nu we met zijn allen zakendoen via het internet en daarbij ook nog eens onze bedrijfsgegevens en -toepassingen zoveel mogelijk in de cloud onderbrengen, kunnen we maar beter over een goede, gegarandeerde internetverbinding beschikken. Of loopt het allemaal zo’n vaart niet?
Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘De internetverbinding wordt het voornaamste point of failure’
Tim Schmit, productmarketing bij Destiny: Eens
Dat een stabiele, performante en betrouwbare internetverbinding vandaag een cruciale voorwaarde is om überhaupt zaken te kunnen doen, is een stelling die de meeste bedrijven wel zullen onderschrijven. “Lange tijd was het enkel het e-mailverkeer waarvoor die verbinding als kritiek gold”, herinnert Tim Schmit zich. Als verantwoordelijke voor productmarketing en presales bij de B2B secure cloud telecomprovider Destiny heeft hij het belang van die verbinding de laatste jaren enkel zien toenemen. “Naarmate bedrijven meer data en applicaties naar de cloud brengen, worden ze meer afhankelijk van het internet.”
Bovendien is die trend naar cloud computing niet alleen gezet, hij valt ook niet terug te draaien. “Daarvoor zijn de voordelen simpelweg te groot. Naast evidente schaalvoordelen en efficiëntiewinsten laat cloud computing ook nieuwe manieren van werken toe. Doordat je eender waar en wanneer, en onafhankelijk van het gebruikte toestel, toegang kan krijgen tot je bedrijfsdata en -applicaties, kan je flexibeler werken.” Om al die redenen is Schmit er zelf van overtuigd dat er alleen maar meer toepassingen in de cloud zullen draaien. “Het succes van Microsoft Office 365 en andere SaaS-aanbiedingen spreekt boekdelen.”
Pascal Kieboom, verantwoordelijke New Business Development bij Atos: Gematigd oneens
Toch komt er net nu een beweging op gang die de cloudklok enigszins wil terugdraaien. Onder de noemer edge computing brengen bedrijven hun ICT-infrastructuur weer wat dichter bij huis. Het resultaat is een hybride model dat de cloud mengt met on-premise infrastructuur. De redenen om opnieuw in die eigen dataopslag en infrastructuur te investeren zijn zeer divers. Pannes bij cloudleveranciers, zelfs grote namen als Amazon en Microsoft, spelen allicht mee in die beslissing. “Niet alleen je netwerkverbinding moet voldoende stabiel en performant zijn, maar ook de cloudomgeving zelf”, waarschuwt Tim Schmit.
Het is een kanttekening waar Pascal Kieboom zich graag bij aansluit. Als verantwoordelijke voor New Business Development van Atos legt hij zich onder meer toe op edge computing, met name in de context van smart cities en het Internet of Things (IoT). Ook Kieboom is ervan overtuigd dat het internet een kritieke factor is. “Als dat faalt, zitten we echt met een probleem. Maar edge computing zal dat probleem niet oplossen.” Lokale infrastructuur in de edge kan weliswaar lokaal voor enig voordeel zorgen, zoals kortere responstijden en lokale bedrijfszekerheid die niet afhangt van het ruimere netwerk. Maar wat in de edge gebeurt, moet vroeg of laat toch ook weer connectie maken met de wijde wereld. “Wij hebben nog te veel de neiging om technologiekwesties eendimensionaal te bekijken”, zegt Pascal Kieboom. “Maar nu alles en iedereen verbonden raakt, wordt het tijd om dat oude systeemdenken in te ruilen voor een netwerkdenken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier