20 mijlpalen uit 10 jaar Google Maps
Omdat Google Maps exact 10 jaar bestaat: de historiek van ‘s werelds bekendste digitale kaartendienst in 20 feiten.
8 februari 2005: Google Maps wordt gelanceerd voor de desktop. Twee maanden later worden satellietbeelden en wegbeschrijvingen toegevoegd.
April 2005: Europa wordt uitgerust met Maps. Het Verenigd Koninkrijk komt als eerste aan de beurt.
Mei 2005: Google Earth ziet het levenslicht, een dienst die inmiddels meer dan 1 miljard keer gedownload is volgens Google. Nog in mei 2005 wordt de Google Maps API uitgebracht, die ontwikkelaars in staat stelt Maps in te sluiten in mappingdiensten en websites. Vandaag zouden 1 miljoen websites en apps deze API gebruiken, goed voor een bereik van 1 miljard mensen per week.
December 2005: Google Transit, een service die dienstregelingsinformatie voor het openbaar vervoer aanbiedt, komt uit in Portland. Transit heeft nu informatie voor meer dan 1 miljoen publieke transporthaltes in de wereld.
Januari 2006: Er wordt live-verkeersdata via Maps beschikbaar gesteld in Amerika. Het zou tot juni 2011 duren vooraleer de functionaliteit naar België komt. Heden ten dage voorziet Google verkeersgegevens voor snelwegen en straten in ruim 50 landen en meer dan 600 grote steden.
Mei 2006: Street View doet zijn intrede in Google Maps, aanvankelijk in vijf Amerikaanse steden. België volgt in november 2011. Vandaag de dag is Street View beschikbaar in meer dan 65 landen, aldus de zoekgigant.
Juni 2008: Google Map Maker, een tool die mensen in de gelegenheid brengt geografische informatie te updaten in Maps en Google Earth, wordt op de markt gebracht. Momenteel is de Map Maker er in meer dan 200 landen en gebieden.
Juli 2008: Street View Imagery bereikt Europa. De hele route van de Ronde van Frankrijk 2008 wordt als eerste toegankelijk gemaakt.
Augustus 2008: Street View komt uit in enkele Japanse en Australische steden – de eerste keer dat de dienst opduikt buiten Noord-Amerika of Europa. Twee jaar later, in september 2010, wordt Street View ook gelanceerd in Brazilië, Ierland en Antarctica, waarmee voor het eerst alle zeven continenten vertegenwoordigd zijn op Maps.
Oktober 2009: ‘Turn-by-turn’ gps-navigatie – inclusief 3D-uitzichten, stemassistentie en verkeersgegevens – wordt uitgebreid naar mobiele apparaten.
Maart 2010: Google Maps wordt van fietsroutes voorzien. In juli 2012 krijgen de Belgen deze toevoeging. Op dit moment is Maps 530.000 km aan fietsroutes en -paadjes rijk.
September 2011: Google haalt Zagat binnen, een Yelp-achtige ratingdienst die Maps-gebruikers moet helpen bij het vinden van de beste adresjes.
November 2011: Google Maps laat gebruikers zien op welke locatie ze zich juist bevinden. Ook worden er beschrijvingen beschikbaar binnenin openbare gebouwen, zoals vliegvelden en winkelcentra.
Juni 2012: De Google Trekker, zeg maar ‘de digitale backpacker’, wordt ingezet om plaatsen die enkel te voet (en dus niet met de Google-auto) bereikbaar zijn, te fotograferen voor Street View, zoals de Grand Canyon of de Galapagos. Lees hier over onze ontmoeting met een Google Trekker in Toscane.
November 2012: Google gaat indoor in België. De Maps-app gidst je voortaan door onder andere Brussels Airport, de Bozar, de Basiliek van Koekelberg en de universiteiten van Gent, Brussel en Leuven. Later worden nog tal van andere Belgische locaties toegevoegd, zoals het Stripmuseum in Brussel (in september 2014) en – recent nog, in januari 2015 – bezienswaardigheden in onder meer Dinant, Namen en Waver.
December 2012: De iOS-versie van Google Maps wordt beschikbaar gesteld voor mobiele Apple-toestellen.
Juni 2013:Google koopt de gps-app Waze, die gespecialiseerd is in social mapping en op basis van gegevens van andere gebruikers informatie biedt over files en andere wegproblemen.
Februari 2014: Het Google Earth-team werkt samen met de hulporganisatie Polar Bears International om Street View-beelden te verzamelen van ijsberen in hun natuurlijke habitat.
April 2014: Voortaan kunnen Maps-gebruikers historische beelden zien, die terug in de tijd gaan tot het jaar 2007.
Augustus 2014: Google neemt de Amerikaanse leverancier van satellietbeelden Skybox Imaging, dat de internetreus moet helpen de kaarten en data van Google Maps actueel te houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier