5 tips om deze zomer veilig te surfen op publieke wifinetwerken (volgens antivirusbedrijf BullGuard)

© iStock

Zestig procent van de Belgen zal deze zomer op vakantie verbinding maken met publieke wifinetwerken, meldt BullGuard, maker van antivirusoplossingen, op basis van een eigen onderzoek bij 1.000 Belgen. Het bedrijf geeft vijf tips om op een veilige manier openbare wifi te gebruiken.

Antivirusspecialist BullGuard voerde een onderzoek uit bij 1.000 Belgen om na te gaan in hoeverre zij zich bewust zijn van de gevaren van publieke wifi en hoe ze hun gedrag daaraan aanpassen.

Uit de resultaten blijkt dat de Belgen het ook op vakantie belangrijk vinden om online te kunnen: slechts 15% van de Belgische vakantiegangers laat de smartphone, tablet of computer thuis. 85% neemt dus wel een apparaat mee. Van de Belgen die zeggen ook verbinding te zullen maken met publieke wifi-netwerken – dat is 60% van de bevraagden – is bijna 80% zich bewust van de gevaren zoals virussen, malware of zelfs gegevensdiefstal. Toch negeert de Belg deze gevaren, uit voorkeur om ook op vakantie online te kunnen zijn, aldus BullGuard.

Opgelet voor wifinetwerken met namen als ‘Free WiFi’ of ‘Secure Wifi’

Een vals wifi-netwerk met de misleidende naam ‘Free Wifi’ of ‘Secure Wifi’ is snel opgezet en vereist niet veel gespecialiseerde technische kennis. Zo kunnen cybercriminelen gemakkelijk gegevens ontfutselen van wie zich verbindt met zo’n netwerk, meldt BullGuard.

5 concrete tips van BullGuard voor wie verbinding wil maken met een openbaar wifi-netwerk

  1. Laat je toestel nooit alleen in een publieke ruimte en zorg dat het steeds beveiligd is met een wachtwoord.
  2. Vraag na bij het personeel van het hotel of restaurant waar je je bevindt welk wifi-netwerk door hen wordt aangeboden.
  3. Zorg dat je software steeds up-to-date is. Updates zijn bedoeld om de besturingssoftware steeds aan te passen in functie van nieuwe kwetsbaarheden of bedreigingen.
  4. Beveilig je toestel met de juiste programma’s: een antivirus voor je computer of een mobiele beveiligingsapp voor je smartphone. Zulke programma’s beschermen tegen virussen en spyware, en bieden vaak een firewall om je te beschermen tegen hackers of een netwerkaanval.
  5. Koop niet online of check geen bankgegevens wanneer je verbonden bent met een publiek wifi-netwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content