7 dingen die niet meer mogelijk zijn met Windows 10

© Reuters

Microsoft introduceert veel nieuwe functies in Windows 10 waar we naar uit kunnen kijken. Maar niet alles is zo mooi als het lijkt.

Het herontwerp van het startmenu, de terugkeer van de Startknop, de volledig nieuwe Edge-browser…: het zijn maar enkele van de Windows 10-eigenschappen waar gebruikers naar uit kunnen kijken. Toch is het na de gratis upgrade ook tevergeefs zoeken naar een aantal zaken. Technologiesite The Verge zette ze op een rij:

1. Keuze in upgrades

Met de komst van Windows 10 vervalt de mogelijkheid voor de gebruikers van de Home-editie om zelf voor de installatie van updates te kiezen. Wie de Pro of Enterprise edities kiest, krijgt wel update-opties. Microsoft wil de actieve Windows-exemplaren zo veel mogelijk op dezelfde actuele versie krijgen. Dat levert minder compatibiliteitsproblemen op en verhoogt de veiligheid van het besturingssysteem.

2. Cortana

Veel gebruikers zullen tevergeefs zoeken naar Cortana. Bij de officiële lancering is de bejubelde digitale assistent alleen beschikbaar in de Amerikaanse, Britse, Chinese, Franse, Italiaanse, Duitse en Spaanse versie van Windows 10. Voor een uitbreiding naar andere taalgebieden, zoals het Nederlandse, is nog geen datum vastgesteld.

3. Windows Media Center

Gebruikers van Windows Media Center moeten vaarwel zeggen tegen hun geliefde programma om tv te kijken of radio te luisteren. In Windows Vista en Windows 7 was het programma standaard aanwezig, in Windows 8.x moest het al apart gedownload worden. Er zijn inmiddels vele alternatieven voor de software.

4. Windows 7 desktop gadgets

Microsoft introduceerde met Windows 7 de sidebar met vele apps waarvan de informatie steeds op de desktop te zien is, zoals weer, tijd, verkeer, nieuws etc. In Windows 8 kwamen hier de ‘live-tiles’ voor in de plaats, maar die zijn niet standaard zichtbaar in de desktop-omgeving

5. Game

Het kaartspelletje Hearts verdwijnt.

6. Ondersteuning floppy disk

Wie nog een diskdrive wil gebruiken, moet er rekening mee houden dat de drivers van de schijfeenheid over het algemeen niet worden ondersteund. De producent van de opslageenheid heeft wellicht al nieuwe driversoftware beschikbaar, maar die moet wel worden geïnstalleerd.

7. Dvd-software

Het afspelen van dvd’s is na de installatie van Windows 10 geen standaard optie meer. Windows-productteamleider Gabe Aul heeft laten weten dat er later dit jaar een dvd-optie komt in Windows 10. Tot die tijd moeten gebruikers VLC of andere software gebruiken.

Windows 10 is vanaf woensdag 29 juli beschikbaar als een gratis upgrade voor gebruikers die nu met Windows 7 of Windows 8.1 werken.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content