Alternatieve providers kunnen hogere uploadsnelheid aanbieden

. © web

Goed nieuws voor wie klant is bij een alternatieve internetprovider. Door de nieuwe VDSL-profielen kan daar de uploadsnelheid aanzienlijk omhoog. Edpnet neemt daarbij het voortouw.

Edpnet gaat de uploadsnelheid zijn snelste abonnement verhogen van 20 naar 40 Mbps (de 100 Mbps downloadsnelheid blijft ongewijzigd). Die snelheid is mogelijk in een straal van 1.200 meter rond de straatcabine.

Dat de alternatieve operator de snelheid kan aanbieden heeft te maken met de nieuwe VDSL-profielen, met vectoring, die Proximus implementeert. Spelers als Edpnet maken tegen betaling gebruik van dat VDSL-netwerk, maar krijgen doorgaans niet dezelfde snelheid als wat Proximus zelf aanbiedt aan zijn eigen klanten.

Vectoring

Concreet ga je op een verbinding met 2,2 Mhz vectoring op een afstand tot 1.200 Mhz een maximum uploadsnelheid van 40 Mbps kunnen halen (100 Mbps downloadsnelheid). Tussen 1.200 en 1.700 zakt dat naar 15 Mbps (60 Mbps downloadsnelheid. Nadien kan je tot 2.700 meter nog 10 Mbps uploadsnelheid en 30 Mbps downloadsnelheid krijgen.

Exit ADSL2+

Er is ook nog 1,1 Mhz vectoring. Die levert vergelijkbare snelheden, alleen haal je daar tot 1.800 meter nog een uploadsnelheid van 15 Mbps. Maar dat kan enkel op straatcabines (ROP) waar geen ADSL2+ meer actief is. Die technologie wordt momenteel uitgefaseerd door Proximus zodat die frequentie kan ingezet worden om VDSL verder te ondersteunen.

Vectoring wordt al enkele jaren toegepast door Proximus en laat toe om bestaande koperverbindingen een hogere snelheid te geven. Ter vergelijking: zonder de technologie zou je, bij een geoptmaliseerde lijn (met DLM, Dynamic Line Modification) vanaf 400 meter van de straatcabine terugvallen op 50 Mbps down en 10 Mbps up. Na een kilometer blijft daar maar 16,5 Mbps download en 4 Mbps upload van over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content