Amazon aangeklaagd voor het meeluisteren met Alexa

Amazon Alexa

Amazon is aangeklaagd, omdat medewerkers meeluisteren met wat kinderen tegen de slimme hulp Alexa zeggen. De kinderen en hun ouders hebben daar geen toestemming voor gegeven.

In Amazons thuisstad Seattle hebben de ouders van een 10-jarig meisje een aanklacht ingediend, in Californië is dat gedaan door de ouders van een jongen van 8, meldt de krant Seattle Times.

Volgens de aanklacht in Seattle maakt Amazon van elke gebruiker een ‘stemafdruk’, waarmee Alexa mensen uit elkaar kan houden. Ook stemmen van anderen kunnen opgepikt worden. Zij worden daar niet voor gewaarschuwd en kunnen dat niet weigeren. Het is volgens de klagers zorgwekkend dat Amazon ”en mogelijk ook regeringen” in staat zijn om het privéleven van kinderen in kaart te brengen.

De ouders die de zaak hebben aangespannen, hopen dat andere ouders zich bij het proces aansluiten. Ze zeggen dat Amazon de wetten van meerdere staten overtreedt.

Persbureau Bloomberg onthulde in april dat medewerkers van Amazon luisteren naar wat mensen zeggen tegen hun Echo. Dat is de slimme luidspreker van Amazon, die werkt met Alexa. De medewerkers moeten de software leren het taalgebruik van mensen te begrijpen, zodat ze beter kan reageren op vragen en opdrachten. In sommige opnames gaat het bijvoorbeeld over de manier waarop iemand de naam Taylor Swift uitspreekt. Maar de medewerkers hoorden ook een vrouw die vals zong onder de douche of een kind dat om hulp riep. Zij delen de opnames met elkaar via interne chats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content