Amerikaanse douane mag niet langer zomaar elektronica doorzoeken

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Douaniers van het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid Homeland Security mogen geen digitale apparatuur zoals laptops, tablets of smartphones meer doorzoeken zonder reden. Dat heeft het hoger beroepshof beslist.

Een amendement aan de Amerikaanse grondwet stelt dat er geen materiaal van passagiers zonder grondige reden doorzocht mag worden. Toch nemen douaniers massaal computers, tablets en smartphones in beslag, die ze willekeurig van binnen en van buiten ‘scannen’. Homeland Security redeneert immers dat het amendement aan de wet alleen van kracht is op Amerikaanse bodem, en dat een reiziger zich bij de douane nog niet op Amerikaans grondgebied bevindt.

Het hoger beroepshof fluit Homeland Security hier nu echter voor terug. Elektronica mag voortaan enkel nog mits een redelijke verdenking doorzocht worden. Dat betekent niet dat er geen vluchtige blik meer op de apparatuur geworpen mag worden, maar wel dat het niet langer toegestaan is om versleutelde bestanden te screenen.

Dit wil zeggen dat elektronica een andere juridische status krijgt dan koffers en reistassen, want die mogen nog altijd wel zonder gegronde reden gescand worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content