Amerikaanse overheid bekijkt Facebooks aankoopbeleid

De Amerikaanse marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt Facebooks overnames van Instagram en Whatsapp. De toezichthouder wil weten of Facebook de bedrijven kocht omdat het potentiële rivalen waren.

De Amerikaanse toezichthouder wil onderzoeken of Facebook zijn twee dochterbedrijven, Instagram en Whatsapp, heeft opgekocht omdat het potentiële rivalen waren die de positie van Facebook konden aantasten. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Het aankoopbeleid staat centraal in het onderzoek, stellen de ingewijden. De FTC heeft contact opgenomen met de oprichters van verschillende bedrijven die door Facebook zijn gekocht.

In juni lekte al uit dat de Amerikaanse overheid de dominante positie van Amazon, Google en Facebook zou onderzoeken. Daarbij zou de FTC Amazon en Facebook onder de loep nemen, terwijl Justitie een kartelonderzoek begon tegen Google. Facebook zelf gaf vorige week aan dat de FTC een antitrustonderzoek tegen het bedrijf is begonnen. Het gaf daarbij echter geen verdere details.

Facebook ligt al enige tijd onder vuur. Onlangs kreeg het bedrijf een boete van 5 miljard dollar vanwege enkele privacyschandalen. Ook wordt gekeken naar machtsmisbruik door het bedrijf en krijgt Facebook kritiek omdat er te weinig gedaan wordt tegen nepnieuws en buitenlandse inmenging in verkiezingen in onder meer de Verenigde Staten en Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content