‘Antwerpen is de tweede 3D-printhub ter wereld’

© Reuters

Na Amsterdam is Antwerpen de tweede plek ter wereld waar particulieren snel bij een printer in de buurt terecht kunnen voor 3D-printprojecten.

Dat werd dinsdag gezegd op de officiële voorstelling van de Antwerpse locaties waar dat kan. Naast een opstartkost, moeten gebruikers rekenen op een 0,40 euro per cm³.

In Amsterdam kan iedereen die een 3D-ontwerp wil laten afprinten al terecht bij vijftien locaties of hubs, bij particulieren of bedrijven, waar een 3D-printer opgesteld staat. Dinsdag werd ook Antwerpen als tweede plek wereldwijd voorgesteld.

Exponentiële groei

“Antwerpen is een broeiplaats voor de creatieve industrie,” zegt mede-initiatiefnemer Deepak Mehta. “Je hebt er dan ook al een fiks aantal 3D-printers. Op zestien locaties kan nu iedereen terecht met een eigen ontwerp.”

Volgens Mehta is het een manier van decentrale productie van gebruiksvoorwerpen, met mogelijk grote implicaties voor distributieketens. “Iedereen kan nu een idee aan de realiteit toetsen”, zegt Mehta.

“3D-printen begint exponentieel te groeien,” zegt Brian Garret van het bedrijf 3D HUB. “Wie een ontwerp heeft, moet naast een opstartkost van zo’n 5 euro nog rekenen op een kost van 40 cent per geprinte kubieke centimeter.”

Vuurwapen printen

3D-printen kwam recent nog in het nieuws omdat in de Verenigde Staten een blauwdruk online werd gezet voor een werkend printbaar wapen. Het ontwerp werd snel weer offline gehaald. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content