Apple is nog niet af van Nederlandse boetes

© Apple

De Nederlandse consumententoezichthouder vindt Apple’s toezeggingen over betalingssystemen in zijn datingapps niet voldoende. De organisatie werkt aan nieuwe boetes.

De toezeggingen die Apple heeft gedaan om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen zijn toch niet voldoende, vindt de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt. Eerder was de toezichthouder nog wel positief over de aanpassingen die Apple voorstelde, maar na nadere bestudering concludeert de ACM dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldoet.

De ACM legde Apple al voor 50 miljoen euro aan boetes en dwangsommen op. Nu die niet het gewenste effect hebben gehad, bereidt de toezichthouder nieuwe boetes voor. Details daarover kunnen nog enkele weken op zich laten wachten.

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van die apps willen dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken in Apple’s mobiele besturingssysteem iOS. Daarmee hopen ze ook goedkoper af te zijn, want Apple vraagt 30 procent provisie over die betalingen.

Het beleid van Apple rond de App Store ligt op meer plaatsen onder vuur. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf Epic Games eerder al Apple en Google voor de rechter gedaagd over het betalingsbeleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content