Apple-topman Tim Cook: ‘Strenge regels App Store nodig vanwege risico’s’

Tim Cook.

De strenge regels die Apple voor zijn App Store hanteert zijn nodig vanwege het risicoprofiel van een smartphone en alle persoonlijke informatie die zo’n toestel bevat. Dat heeft CEO Tim Cook vrijdag gezegd op de laatste dag van de rechtszaak tussen Apple en Epic. Dat gamesbedrijf beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik.

Tim Cook zegt zich meer zorgen te maken over de iPhone dan over gebruikers van de Mac-computers van zijn bedrijf. ‘Je hebt een telefoon in je zak en die wil je op elk moment meteen kunnen gebruiken.’ Om de veiligheid van de gebruiker te kunnen garanderen, zijn volgens de Apple-topman daarom strengere regels nodig, zoals een gesloten systeem (mobiele apps installeren buiten de App Store om is niet mogelijk). ‘Maar ook de hoeveelheid iPhones op de markt speelt een rol’, stelt Cook. Apple heeft meer dan een miljard mobiele telefoons verkocht sinds de introductie van de iPhone, nu bijna veertien jaar geleden.

Buitenproportioneel

Epic vindt de commissie van maximaal dertig procent die Apple vraagt voor alle verkopen van apps, abonnementen en aankopen in apps echter buitenproportioneel. Het bedrijf vergeleek de situatie met de Mac, waar gebruikers ook buiten de speciale softwarewinkel van Apple om programma’s kunnen downloaden. Maar Cook vindt dat dus niet vergelijkbaar. Eerder nam Craig Federighi, die bij Apple over de softwareontwikkeling gaat, een vergelijkbaar standpunt in.

Vorig jaar besloot Epic een eigen betalingssysteem te activeren voor het populaire spel Fortnite, wat tegen de regels van de App Store indruist. Toen Apple daarop besloot om de game uit de softwarewinkel te verwijderen, beschuldigde Epic Apple van monopolistisch gedrag en kondigde het een rechtszaak aan.

Apple krijgt de laatste tijd meer kritiek vanwege de regels voor de App Store. In verschillende landen kijken toezichthouders daarnaar. De Europese Commissie stelde onlangs al dat Apple zijn eigen muziekstreamingdienst Apple Music voortrok ten opzichte van concurrenten als Spotify.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content