Apple weigert inlichtingendiensten te helpen bij kraken telefoon van terroristen

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Apple wil de Amerikaanse inlichtingendiensten niet helpen bij het kraken van een iPhone 5 van een van de aanslagplegers in San Bernardino. Het techbedrijf zegt dat het de beveiliging van andere klanten van het bedrijf daarmee zou beschadigen.

Bij de schietpartij in San Bernardino vorig jaar vielen 14 doden. Enkele uren na de aanslag werden de twee daders gedood en sindsdien probeerde de FBI tevergeefs de iPhone 5 van een van de twee te kraken.

Daarom besloot een Amerikaanse rechter gisterendat Apple software moet leveren die bruikbaar is op de smartphone. Bij dit toestel wordt namelijk informatie automatisch gewist als men teveel pogingen doet om het paswoord te achterhalen. De FBI wil dat Apple het systeem uitschakelt dat ervoor zorgt dat bij het tien keer verkeerd invoeren van de pincode alle data wordt gewist.

Apple kreeg 5 dagen om op de uitspraak te reageren, maar Tim Cook – de CEO van het bedrijf – laat er geen gras over groeien. In een open brief aan zijn klanten zegt hij niet plan te zijn om mee te werken aan de eis. “Dit is een goed moment voor een open discussie en we willen dat onze klanten en mensen rond de wereld begrijpen wat er op het spel staat.” Cook vind het besluit ‘huiveringwekkend’.

“Als de overheid het makkelijker mag maken om je iPhone te ontgrendelen, zou de overheid ook de macht hebben om toegang te verschaffen tot iedereens apparaat, met als doel hun data op te slaan”, verwijst hij naar de onthullingen van Edward Snowden.

As Apple het beveiligingssysteem van hun iPhones zou verzwakken, levert dit bovendien mogelijkheden voor criminelen op, zegt Cook. “De overheid wil dat wij delen van de beveiliging weghalen en nieuwe mogelijkheden aan het besturingsysteem toevoegen, zodat een pincode elektronisch kan worden ingevoerd.” Maar als Apple dit zou doen, wordt het mogelijk om met brute kracht een iPhone te ontgrendelen, wanneer er dan een programma aan het werk gezet wordt die miljoenen combinaties elektronisch in kan voeren.

Apple zegt zelf dat het voor hen ook niet mogelijk is om in te breken op iPhones van klanten. Het techbedrijf heeft encryptie hoog in het vaandel staan.

Partner Content