Apple zet vaart achter plannen om productie deels weg te halen uit China

© belga

Technologieconcern Apple heeft de afgelopen weken vaart gezet achter de plannen om een deel van zijn productie weg te halen uit China. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, die zich baseert op verklaringen van mensen die betrokken zijn bij de gesprekken.

De toeleveranciers hebben opdracht gekregen om actiever plannen te maken voor de assemblage van Apple-producten elders in Azië, met name in India en Vietnam, zeggen ingewijden. De meeste van de Apple-producten worden momenteel in China gemaakt.

Onrust

De plannen van Apple zouden verband houden met de onrust in de grote iPhone-fabriek in het Chinese Zhengzhou. Die kwam er na onvrede over lockdowns, onbetaalde lonen en de angst voor de verspreiding van het coronavirus. Een en ander dreigt het bedrijf op te zadelen met een productietekort van zes miljoen iPhones Pro dit jaar. In de fabriek wordt de overgrote meerderheid van de toestellen iPhone 14 Pro en Pro Max gemaakt, twee erg populaire modellen van het bedrijf.

De onrust heeft ervoor gezorgd dat Apple zich niet langer comfortbal voelt om zoveel van zijn activiteiten op één plek onder te brengen, aldus analisten en mensen in de toeleveringsketen van Apple.

Een van de mogelijkheden is dat het bedrijf een beroep zou doen op andere assemblagebedrijven die eveneens in China gevestigd zijn. Twee bedrijven in dat land staan alvast in de rij om meer werk van Apple te krijgen: Luxshare Precision Industry en Wingtech Technology.

Partner Content