Astrid-netwerk wordt opgedoekt

De hulpdiensten van ons land zullen op termijn voor hun mobiele communicatie overschakelen naar het gewone mobiele netwerk. De operatoren zelf dragen een deel van de kosten.

Vandaag maken zo’n zeventigduizend hulpverleners (politie, brandweer, ambulance en anderen) gebruik van Astrid. Het netwerk werd opgezet en onderhouden door de overheid, maar kampte in het verleden met onderfinanciering en focuste vooral op spraak en tekstberichten terwijl vandaag ook datadiensten van cruciaal belang zijn. Daarom wordt nu overgeschakeld op de netwerken van de commerciële operatoren.

Dat hebben minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon, minister voor Telecommunicatie Alexander De Croo en de telecomoperatoren afgesproken. Ze lieten dat weten op de Astrid User Days, waar het het aparte telecomnetwerk voor de veiligheidsdiensten zijn twintigste verjaardag viert. “Communicatie is vandaag veel meer dan spraak. We communiceren via berichten, video, sociale media en moeten ons daaraan aanpassen. We zullen evolueren naar veel meer data, want data is het nieuwe goud”, stelde minister Jambon.

Groepsgesprekken

Bij de volgende veiling van nieuwe frequentieblokken, die onder meer 5G mogelijk maken, zit volgens De Tijd een verplichting om ook ruimte te voorzien voor veiligheidsdiensten. De operatoren betalen daarbij zelf voor de aanpassing in de netwerken, de software en apparatuur. Zo moet het voor de hulpdiensten mogelijk zijn om groepsgesprekken op te zetten. Wel zal de overheid meebetalen als extra masten moeten worden geplaatst.

Toch klinkt bij Astrid ook de ambitie om te blijven evolueren als pionier van de crisiscommunicatie en dankzij de netwerken van de telecomoperatoren hun systeem en bandbreedte verder uit te bouwen. “Het is duidelijk dat de Astrid-diensten naast spraak, positionering en data ook video zal bevatten in de toekomst”, stelt CEO Marc De Buyser.

Vandaag maakt Astrid al gebruik van de mobiele operatoren voor data. Zo werkt de 3G-datadienst Blue Light Mobile als MVNO via het Proximus-netwerk, maar kan die ook overschakelen naar andere netwerken als de dekking niet volstaat.

Het verdwijnen van het Astrid-netwerk is nog niet voor meteen. Volgens De Tijd zal de overstap nog vijf tot tien jaar duren.

Partner Content