Antwerpse start-up NeoScores haalt twee miljoen op

NeoScores wil de iTunes voor muziekpartituren worden. © web
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Antwerpse start-up neoScores haalt in een eerste grote financieringsronde 2 miljoen euro op bij venture capitalist, business angels én via crowdfunding.

NeoScores is een internetbedrijfje dat muziekpartituren digitaliseert. De starter wil komaf maken met de traditie van papieren partituren door muzikanten de mogelijkheid te geven om actief aan de slag te gaan met hun eigen, digitale muziek. Via een cloud-gebaseerde app kan je partituren kopen, downloaden, opslaan en gebruiken. “We vatten onze pitch altijd samen als ‘de iTunes voor muziekpartituren”, zegt ceo Bart Van der Roost.

Na een fundraising-zoektocht van vier maand, kondigt het bedrijf nu trots aan dat het 2 miljoen extra kapitaal gevonden heeft. De Belgische fondsen Theodorus III, PMV (Cultuurinvest) en SOFI investeren samen 1,2 miljoen euro in het Antwerpse bedrijf. Daarnaast investeren 16 business angels samen nog eens 700.000 euro. Een crowdfunding-campagne op Bolero leverde ook nog eens 100.000 euro op in één week.

Wereldmarktleider worden

Voor neoScores komt het extra kapitaal op een ideaal moment om de groei van het bedrijf te ondersteunen.

“Dit is een droomscenario voor mij: een mix van betrouwbaar institutioneel kapitaal, crowdfunding en business angels uit zowel de it-wereld, culturele sector als van muzikanten. Een bont allegaartje, maar dat is wat we nodig hebben. It’s all about the network“, vertelt een enthousiaste Van der Roost.

De ambitie is dan ook niet min: wereldmarktleider in digitale partituren worden. “Dat kan alleen als je de eerste bent. En dus hebben we veel geld nodig om heel snel te kunnen schakelen”, aldus Van der Roost.

Bovendien lijkt neoScores een beetje slachtoffer van zijn eigen succes te zijn. “We hebben in het begin teveel contracten met grote namen afgesloten, waardoor we plotseling heel erg veel songs online moesten krijgen. Puur op adrenaline en met steun van de vrienden gingen we er niet geraken. We hadden doping nodig, en in het starterswereldje heet dat kapitaal”, aldus Van der Roost.

Product afwerken

Het pas opgehaalde kapitaal zal dus gebruikt worden om het product volledig af te krijgen, en zo snel mogelijk marktleider te worden: eerst in Europa, later in de rest van de wereld. “Wie weet openen we snel een vestiging in New York, ik sluit het niet uit. Als ik zie waar we nu staan, dat hadden we twee jaar geleden met ons hobbyproject nooit durven hopen”, lacht de neoScores-ceo.

NeoScores werd opgericht in juli 2013 door Bob Hamblok, Jonas Coomans en Bart Van der Roost, drie Masters in de muziek en ondernemers met een passie voor nieuwe media. Vier man werkt ondertussen voor hen, maar het plan is om er nog 6 aan te werven. NeoScores telt ondertussen een 5.000-tal gebruikers en opereert vanuit de Boerentoren in Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content