Creëert ListMinut jobs of is het net andersom? (1/2)

© Listminut

Wanneer een amateur zich op het ListMinut-platform aanbiedt als tuinier, gaat hij onvermijdelijk de concurrentie aan met professionele collega’s. Maar het platform helpt ook bij het populariseren van nieuwe soorten ‘mini-jobs’, wat zwartwerk zou kunnen verminderen en waarde genereren.

Als dienstverlener op ListMinut heb ik een hele reeks kleine jobs kunnen uitvoeren: een raamlijst afschuren, een gazon maaien, bladeren harken, en zelfs … Ikea-meubels monteren in een huis in Elsene.

Deze laatste job trok alvast mijn aandacht. Niet omdat de aanvrager door een gelukkig toeval van het vrijgevige type bleek te zijn (36 euro voor een klus die uiteindelijk slechts 2 in plaats van 3 uur in beslag nam), maar door de aard van de opdracht.

Normaal is het namelijk zo dat je je Ikea-meubelen zelf in mekaar steekt, alleen of met je wederhelft (wat onvermijdelijk tot scheldpartijen leidt). Wie zo’n meubelpakket koopt, doet zelden beroep op iemand anders voor dit soort diensten. En als dat zo is, gaat het vaak om een ‘klusjesman’ die vaak in het zwart werkt.

Maar door internetgebruikers aan te zetten om voor gelijk welke dienst online hulp te zoeken, kan ListMinut bijdragen tot het populariseren van dergelijke jobs. Je kan je gemakkelijk voorstellen dat het monteren van Ikea-meubelen na verloop van tijd uitgroeit tot een populaire ‘mini-job’, net als het installeren van een rolgordijn, het ophangen van een schilderij of het opblinken van oma’s koperwerk … De lijst van diensten waarvoor een particulier zich niet tot een professional hoeft te wenden is lang.

Momenteel lijkt niets erop te wijzen dat dienstverleners die op ListMinut actief zijn hun inkomsten aangeven. Het platform benadrukt weliswaar dat ‘alle inkomsten moeten worden aangegeven’ , maar gesterkt door zijn marktpositie laat het platform het aan elk van haar leden over om dit te doen (of niet).

Wanneer echter, zoals voorzien door minister De Croo, dienstverleners in de toekomst aan de bron belast worden door de platformen zelf, dan zullen alle diensten noodzakelijkerwijs aangegeven worden. Althans gedeeltelijk, omdat het altijd mogelijk is om slechts twee werkuren aan te geven terwijl men er effectief 4 presteert. Maar de verzekering die ListMinut biedt voor elke dienst die passeert via haar platform kan er alvast toe aanzetten dit soort mini-jobs ‘officieel’ uitgevoerd wordt in plaats van in het zwart.

Het blijft natuurlijk de vraag hoeveel mensen bereid zullen zijn te betalen om een Ikea-meubel in mekaar te steken … en hoeveel de dienstverleners nog overhouden na aftrek van de commissie voor het platform en de belastingen, die (als de wet in werking treedt) bij de bron in mindering gebracht zouden worden (volgens de geruchten 15 tot 20 procent).

Wat denken jullie hier eigenlijk over? Reacties zijn welkom!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content