De 5 opmerkelijkste Belgische tech-overnames van 2015

© Istock

Het geld rolde in 2015. Zowel op eigen bodem als internationaal werden talloze bedrijven opgeslokt. We blikken voor u terug op de overnames van of door Belgische bedrijven die ons het meest zijn bijgebleven.

Telenet koopt Base: 1,325 miljard euro

Met de overname van Base Company doet Telenet een van de belangrijkste overnames ooit in de Belgische technologiesector. Telenet krijgt eindelijk een eigen gsm-netwerk en kan zo nationaal concurreren met Proximus en Mobistar, wiens netwerk het tot nu toe gebruikte. Om de deal door Europa te laten goedkeuren heeft Base op zijn beurt zijn belang in Mobile Vikings verkocht. De virtuele Limburgse operator komt zo in handen van Medialaan.

NRB koopt Trasys

NRB heeft de ambitie om een van de grootste ICT-spelers van ons land te worden en haalt met dat plan Trasys in huis. Met de overname telt de groep 1100 mensen, goed voor een omzet van 222 miljoen euro. De ambitie is om door te groeien tot tweeduizend medewerkers en 300 miljoen omzet. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

Microsoft koopt Sunrise

De agendatoepassing van de Belg Jeremy Le Van en de Fransman Pierre Valada werd in februari verkocht aan Microsoft. De app haalde in totaal 8,2 miljoen dollar op. Hoeveel Microsoft betaalt is niet bekend, maar het bedrag draait rond de honderd miljoen dollar.

Sony koopt Softkinetic

De Belgische beeldsensorspecialist werd in oktober binnengehaald door het Japanse Sony. Softkinetic kon de afgelopen jaren al mooie deals afsluiten met Intel, HP en Sony zelf voor de camera in de PlayStation 4. De bedoeling is om de technologie te integreren in de eigen beeldsensoren. Overnameprijs: onbekend.

Cegeka krijgt Edan

Na enkele maanden beraadslagen nam Cegeka deze zomer Edan over. Voor de ERP-specialist liep een WCO2-procedure waardoor Cegeka geen overnameprijs betaalde. 150 werknemers verhuizen mee, de merknaam Edan zal op termijn verdwijnen.

Uiteraard is dit maar een greep uit de zeer lange lijst van overnames. Het afgelopen jaar las u ook dat Barco het Amerikaanse Advan overnnam. Vivendi kocht het Belgische Radionomy (dat enkele jaren terug Winamp overnam), Intelligent (Combell) nam Stone Internet Services over en Combell zelf nam PrioWeb in huis. Easy-M kocht Abelsys en de startup Beatswitch kocht Buttons for Events en Mecano.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content