De 5 opmerkelijkste internationale tech-overnames van 2015

© istock

2015 was eten of gegeten worden voor technologiebedrijven. Miljarden dollars en euro’s zijn geruild tegen aandelen. Hoog tijd voor een lijstje met de opmerkelijkste overnames in het internationale landschap.

Dell koopt EMC

Met 67 miljard dollar doet Dell de grootste overname ooit in de technologiesector en krijgt het zowel EMC en zijn dochterbedrijven in huis als VMware. De deal is echter nog niet afgerond en de toekomst moet nog uitwijzen of zo’n monsterdeal het bedrijf krachtiger maakt of net niet. Dit jaar betaalde EMC overigens zelf 1,2 miljard dollar voor Virtustream. Al moest het bedrijf intussen wel het plan afblazen om Virtustream 50/50 bij EMC en VMware onder te brengen nadat de aandelen van VMware een stevige duik namen.

Nokia en Alcatel-Lucent

Met een overnamebedrag van 16,5 miljard euro lijft Nokia sectorgenoot Alcatel-Lucent in. Vorig jaar verkocht het Finse bedrijf nog zelf zijn slabakkende telefoonafdeling aan Microsoft en nu trekt het volop de kant van het netwerk. Samen hebben beide bedrijven een omzet van 25,9 miljard euro, gebaseerd op cijfers van 2014) en werken er 110.000 werknemers.

Intel haalt Altera binnen

Voor 15,2 miljard dollar komt de Amerikaanse chipbouwer Altera in handen van Intel. Voor die laatste is Altera de grootste overname ooit en die moet vooral zorgen voor groei in de datacentermarkt.

NXP koopt Freescale

Het Nederlandse NXP Semiconductors haalt met Freescale onder meer de producent van de chips in Amazon’s Kindle binnen. Het betaalt daar één miljard dollar cash voor. Zo wordt NXP marktleider voor halfgeleiders in automotive en industriële markten.

Western Digital betaalt 19 miljard dollar voor Sandisk

Sandisk is de 3e grootste producent van flashgebeugen en gaat voor 19 miljard dollar naar Western Digital. WD is dan wel een opslaggigant, het bedrijf focust nog vooral op klassieke harde schijven en die markt staat onder druk. Met SanDisk kan Western Digital de inhaalbeweging maken rond SSD-opslag.

De overname van Sandisk komt overigens dicht in de buurt bij de grootste tech-overnames ooit. Na Dell-EMC volgt de overname van Compaq door HP uit 2001 voor 33,6 miljard dollar. Daarna volgt Facebook dat 19,1 miljard dollar neertelde voor Whatsapp.

Voor 2016 herinneren we onder meer ook Interoute dat Easynet overneemt voor 550 miljoen euro. Oracle dat Maximyzer in huis haalt, Accendure dat hetzelfde doet met Chaotic Moon, Trend Micro dat TippingPoint koopt en Sony die Tohiba’s beeldsensorenafdeling overneemt in de nasleep van het boekhoudschandaal bij die laatste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content