Idealabs gaat accelerator-diensten aanbieden

© Idealabs
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Antwerpse accelerator Idealabs is niet langer exclusief gebonden aan Telenet en breidt zijn portfolio fors uit. “We evolueren naar een servicepartner-model waarbij we accelerator-diensten aanbieden aan derden”, aldus ceo Nicolas Verellen.

Jawel, ook dit najaar organiseren Idealabs en Telenet een intensief acceleratieprogramma van acht maanden in Antwerpen. In vergelijking met de vorige editie is het programma zo goed als ongewijzigd gebleven, al kreeg het wel een nieuwe naam mee: ‘Telenet Kickstart, powered by Idealabs’. Geïnteresseerde teams kunnen zich tot 15 augustus inschrijven, en in september worden er acht projecten geselecteerd (i.p.v. tien vorig jaar).

De gegadigden krijgen 25.000 euro zaaikapitaal (no equity), doorlopen een programma van vier maanden en kunnen hun werktenten opslaan in de kantoren van Idealabs. Na een pitchmoment voor een professionele jury worden de vier beste kandidaten geselecteerd voor het groeiprogramma (tussen februari en juni), waarbij er gefocust wordt op het verder ontwikkelen en lanceren van het product. Hierbij krijgen de starters een converteerbare lening van 50.000 euro aangeboden.

“Anders dan bij de vorige editie wordt er dit keer wel rond drie domeinen gewerkt”, legt corporate affairs directeur Ineke Rampart van Telenet uit. “We focussen op connected business-oplossingen, die bedrijven toelaten om efficiënter te werken, op connected living-tools rond vergrijzing, zorg en ecologie, én op toepassingen rond connected entertainment.”

Nog anders dan vorig jaar, is dat Telenet niet langer op exclusieve basis samenwerkt met Idealabs. “We zien ook buiten Idealabs opportuniteiten om het ondernemersverhaal in Vlaanderen verder te ondersteunen”, knikt Rampart, “en ook bij Idealabs zelf willen ze nog andere dingen kunnen doen. Daarom hebben we samen besloten om een punt te zetten achter de exclusiviteit.”

Idealabs is een start-up op zich”, reageert co-founder en ceo van Idealabs Nicolas Verellen. “Op langere termijn zou een exclusief partnerschip met één partij onze ontwikkelingskansen belemmerd hebben. Nu de overeenkomst is aangepast evolueren wij naar een ‘servicepartner’-model, waarbij we accelerator-diensten aanbieden aan derden. Dat kan in verticale domeinen zoals fintech of het bankwezen zijn, maar evengoed in een horizontaal model waarbij er gefocust wordt op B2B-starters.”

Idealabs.biz

Sommige van die diensten zijn overigens al erg concreet. Zo zal Idealabs dit najaar met een nieuw acceleratorprogramma uitpakken (Idealabs.biz) in samenwerking met vijf externe partners (waaronder een grootbank en een sociaal secretariaat) dat focust op starters in enterprise-software. Tegelijk wordt er vijf miljoen euro gezocht bij bedrijven en particulieren voor een kapitaalfonds dat de early stage-starters uit de Idealabs.biz-stal verder wil ondersteunen (denk aan Lean Fund in Wallonië).

“Ook bij Idealabs.biz krijgen de kandidaten 25.000 euro (no equity) en moeten ze een startprogramma van vier maanden doorlopen”, klinkt het nog, “maar hier is het de bedoeling dat ze hun groeifase doormaken en hun producten testen bij de partners. Zo creëer je een win-win voor beide partijen. Wanneer er interessante bedrijfjes uit voortkomen, is het de bedoeling dat we toch nog één ronde kunnen volgen met ons early-stage fonds.”

Alsof dat nog niet volstaat, houdt Idealabs met Tangible ook een ‘building studio’ boven de doopvont, waar ‘prototypes op bestelling’ worden gemaakt. “Je kan je veronderstellingen maar beter toetsen aan de realiteit met de hulp van een echt product, eerder dan met vage PowerPoints of verouderde trendrapporten”, oppert Verellen. “Op een week moet zo’n prototype klaar zijn.”

De verschillende bouwstenen van Idealabs worden samengebracht onder de nieuwe koepel ‘Building X’, ook de participaties in bedrijven als BeatSwitch en Slide.li. Het is de bedoeling dat de mensen achter Idealabs in de komende dagen meer tekst en uitleg geven over hun nieuwe projecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content