Pieter Abbeel start eigen AI-bedrijf

© Noah Berger

De Belg Pieter Abbeel verlaat OpenAI en richt een eigen bedrijfje op in Silicon Valley. Hij wil zijn expertise in artificiële intelligentie in de praktijk brengen door robots te ontwikkelen die menselijke taken kunnen aanleren. Dat schrijft The New York Times.

Pieter Abbeel (39) studeerde af aan de KU Leuven als burgerlijk ingenieur en haalde zijn doctoraat in computerwetenschappen aan de universiteit van Stanford, waarna hij aan de slag ging aan de universiteit van Berkeley. Deze zomer begon hij te werken voor OpenAI, het labo van Elon Musk dat onderzoek doet naar artificiële intelligentie.

Nu trekt hij daar de deur achter zich dicht om zijn eigen bedrijf op te starten. Dat doet hij samen met openAI-onderzoekers Peter Chen en Rocky Duane en voormalig Microsoft-onderzoeker Tianhao Zhang.

In de machine learning-wereld verlaten steeds meer experten de onderzoeksfase omdat ze vinden dat het tijd is om artificiële intelligentie in de praktijk te brengen. “Hetzelfde geldt voor ons”, zegt Abbeel aan de New York Times.

Leren door imitatie

Zijn start-up, ‘Embodied Intelligence’ genaamd, zal zich vooral focussen op ‘reinforcement learning’. Dit onderdeel van machine learning is geïnspireerd door de gedragspsychologie en leert machines menselijke taken aan door trial-and error.

Daarnaast kunnen machines ook taken aanleren door de bewegingen van mensen te observeren. Zo geeft de New York Times het voorbeeld van een tweearmige robot die plastieken buizen opraapt. Pieter Abbeel doet de taak voor, terwijl hij een VR-headset en bewegingssensoren draagt, waarna de robot hem op basis van die data kan imiteren. Eerder leerde Abbeel robots ook al handdoeken opvouwen.

Amplify Partners, een investeringsmaatschppij uit Silicon Valley heeft 7 miljoen dollar geïnvesteerd in de nieuwe start-up.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content