Right Brain Interface krijgt bescherming tegen schuldeisers

© Right Brain Interface

Het bedrijf achter de cloud videorecorder Bhaalu moet reorganiseren. De rechtbank van Koophandel geeft het bedrijf zes maanden om een plan klaar te leggen. Al benadrukt medeoprichter Bart Van Coppenolle dat het niet om een uitdoofscenario gaat.

De uitspraak van de rechtbank dateert al van 24 november maar werd pas recent in het Staatsblad gepubliceerd. Daarin staat dat de rechtbank akkoord gaat met een gerechtelijke reorganisatie met opschorting tot 18 mei 2015. Op dat moment zullen de schuldeisers stemmen over het reorganisatieplan dat 20 dagen eerder moet worden neergelegd. Intussen stelt de rechtbank ook een gedelegeerd rechter aan. Die heeft een positief advies gegeven

Right Brain Interface valt daarmee onder de WCO (Wet Continuïteit Ondernemingen) of bescherming tegen schuldeisers. Dat moet het bedrijf de kans geven om zichzelf te herstructureren met als doel openstaande schulden af te betalen en nadien verder te gaan.

Geen stopzetting

Medeoprichter Bart Van Coppenolle bevestigt dat het bedrijf nu zes maanden heeft om een plan voor te leggen maar benadrukt dat er geen sprake is van een stopzetting van het bedrijf. “Een reorganisatie dient om te reorganiseren, niet om stop te zetten,” klinkt het strijdlustig. Ook de aangestelde rechter bevestigt aan onze redactie dat hij een positief advies gaf aan de rechtbank van Koophandel om het bedrijf een half jaar tijd te gunnen omdat het nog een waaier aan kansen heeft. Binnen België valt of staat het met beroep van de rechtszaak, of met een onderling akkoord met enkele zenders.

“We mogen in België geen persoonlijke videorecorder op de markt brengen, wat onze Belgische inkomsten stil legt en dus een reorganisatie noodzaakt,” zegt Van Coppenolle. “Wel mogen we bv een viewer op de markt brengen of wel bijvoorbeeld in Nederland of andere landen een PVR die geen Vlaamse zenders kan opnemen. Deze opties onderzoeken en implementeren kost tijd, ook de beroepsprocedure zelf vergt tijd, die tijd hebben we gekregen van de rechtbank te Hasselt,” Aldus Van Coppenolle. Tegelijk blijft het bedrijf in gesprek me zenders en operatoren om de Bhaalu videorecorder met hun toestemming te herlanceren. “Deze gesprekken lopen goed en we verwachten een positieve uitkomt daarrond.”

Concurrentie

Right Brain Interface is vooral bekend van de cloud videorecorder Bhaalu. Daarmee worden alle programma’s in je zenderaanbod opgenomen zodat je ze nadien naadloos kan opvragen. Maar dat was niet naar de zin van de Vlaamse tv-zenders die van oordeel waren dat Bhaalu geen videorecorder (product) verkocht maar een tv-dienst, en die dienst mag enkel met akkoord van de zenders opereren.

Dat Bhaalu rechtstreeks concurreerde met het kort nadien verschenen Stievie, een duurder initiatief van de zenders, maakte de relatie tussen de partijen er niet beter op. Zo vernemen we op onze redactie dat het bedrijf zeer moeilijk kon adverteren in de Vlaamse media onder druk van enkele tv-spelers.

Toch werd het bedrijf, ondanks de juridische onzekerheid, aanzien als een voorloper in tv-land. Zo kon het midden 2013 nog zes miljoen euro ophalen bij LRM, PMV, Capricorn Venture Partners, Diepensteyn en Pamica. Na een eerste overwinning tegen TV-Vlaanderen moest Right Brain Interface echter het onderspit delven en de opnameservice van Bhaalu stopzetten. De set top box is nu officieel in winterslaap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content