Volta Ventures uit de startblokken met 42 miljoen euro

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het durfkapitaalfonds Volta Ventures gaat van start met 42 miljoen euro in de portfolio. Serieondernemer Michel Akkermans, één van de grootste private investeerders in het fonds, neemt de rol op van voorzitter.

Volta Ventures is een nieuw durfkapitaalfonds dat veelbelovende internet- en softwarebedrijven in een vroeg stadium van kapitaal wil voorzien. Vijfentwintig voornamelijk Belgische business angels schaarden zich een tijdje geleden achter het initiatief dat deze week uit de startblokken schiet met 42 miljoen euro in de portfolio.

Naast initiatiefnemers Peter Hinssen (Across), Jan Vorstermans (Qunova, ex-Telenet), Jürgen Ingels (Clear2Pay), Jonas Dhaenens (Combell) en Guy Weyns (ex-Goldman Sachs en Morgan Stanley) trekken ook technologie-ondernemers zoals Dries Buytaert (Acquia, Drupal), Michel Akkermans (Clear2Pay), Alain De Taeye (TomTom) en Eric Van Zele (Barco), én instellingen zoals iMinds aan de kar.

Het nieuwe fonds zal geleid worden door Filip Vandamme van Barco (waar hij onder meer verantwoordelijk is voor fusies en overnames) en Frank Maene van Hummingbird Ventures en Big Bang Ventures. Michel Akkermans wordt voorzitter van de shareholder advisory board en zal tevens de rol opnemen van venture partner.

Bedoeling is om investeringen te doen van 250.000 tot 1 miljoen euro, voor een belang dat schommelt tussen de 20 en de 40 procent. “We stappen vroeg in, wanneer de waarderingen nog laag zijn en het risico groot”, glimlacht Frank Maene. “Onze beloftevolle starters worden geconfronteerd met een financieringskloof tussen angels met enkele honderdduizenden euro startkapitaal en durfkapitalisten die meteen miljoenen op tafel leggen. Die kloof willen we dichten.”

De partners denken aan vier tot vijf projecten per jaar, en mikken op een portfolio van een twintigtal start-ups. Momenteel worden er twee dossiers klaargestoomd.

Omdat de interesse in Volta Ventures groot is, zal de organisatie in de eerste helft van volgend jaar allicht een nieuwe ophaalronde organiseren. “We zouden toch in staat moeten zijn om het kapitaal op te krikken tot 50 miljoen euro”, aldus nog Frank Maene.

Tot de grootste investeerders behoren het ARKimedes-Fonds II (een initiatief van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de Vlaamse overheid) en het EIF (European Investment Fund).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content