Belgische Privacycommissie beveelt Facebook aan privacyvriendelijker te worden: ‘Het wordt buigen of barsten’
De Belgische privacycommissie doet, naar eigen zeggen na maanden van ‘vruchteloze brief- en gedachtewisseling’ met Facebook over de nieuwste gebruiksvoorwaarden van het bedrijf, een eerste ‘principiële aanbeveling’ aan de internetreus om privacyvriendelijker te werk te gaan.
Het pijnpunt in Facebooks jongste gebruiksvoorwaarden, die sinds 30 januari van kracht zijn, is hoe de site internetgebruikers (inclusief niet-leden van het sociale netwerk) traceert, zegt de Privacycommissie.
‘Facebook verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van elke internetgebruiker die in contact komt met zijn producten of diensten. Er wordt géén toestemming gevraagd voor die ‘tracking and tracing’ en het gebruik van cookies, en er worden géén gerichte inlichtingen gegeven. De beschikbare informatie is vaag en laat eigenlijk ongeveer alles toe.’
Dat bleek ook uit het onderzoek dat de Privacycommissie naar het privacybeleid van Facebook liet voeren door een interuniversitaire onderzoeksgroep (EMSOC/SPION ). ‘De resultaten zijn onthutsend. Facebook neemt een loopje met de Europese en Belgische privacywetgeving, en dit op verschillende vlakken.’, meent de Privacycommissie.
‘Facebook was karig met antwoorden’
Enkele Europese privacycommissies, waaronder de Belgische, legden vragen voor aan Facebook, en de Belgische regulator maande de internetgigant op een gegeven moment ook aan de toepassing van de voorwaarden uit te stellen. ‘Het bedrijf weigerde het uitstel, en was ook bijzonder karig met antwoorden’, aldus de commissie. Ook werden ‘de bevindingen van het onderzoeksverslag door EMSOC/SPION ontkend’ of ‘afgedaan als bugs’.
Facebook beweert voor Europa niet gebonden te zijn aan de Belgische privacywetgeving, maar aan de Ierse. Het heeft, zo redeneert het, een Europees hoofdkwartier in Dublin, en accepteert daarom enkel toezicht door de Ierse privacycommissie (die trouwens de reputatie heeft eerder laks op te treden).
Vruchteloze contacten
Het een en ander maakte dat de contacten tussen de Belgische Privacycommissie en Facebook de afgelopen maanden ‘vruchteloos’ waren, aldus de commissie.
Maar de Privacycommissie blijft niet bij de pakken zitten, en doet nu ‘een eerste principiële aanbeveling’ aan Facebook, waarin ze zegt dat ze ‘wel bevoegd’ is en dat ‘het Belgisch recht wel van toepassing is op Facebook’, simpelweg omdat het bedrijf een Brusselse vestiging heeft.
‘Buigen of barsten’
De aanbeveling richt zich uiteraard in de eerste plaats tot Facebook zelf, dat privacyvriendelijker moet optreden. ‘De wijze waarop de privacy van Facebook-leden en ook van alle andere internetgebruikers wordt miskend, schreeuwt om maatregelen’, aldus Privacycommissievoorzitter Willem Debeuckelaere. ‘Met deze aanbeveling zetten we een eerste stap naar Facebook, en alle internetspelers die Facebook gebruiken, om effectief privacyvriendelijk te werken. Het wordt buigen of barsten.’
De aanbeveling is dus ook gericht aan uitbaters van websites die gebruik maken van social plug-ins (waarmee Facebook aan tracking doet). Zij worden aangeraden gebruik te maken van een instrument als ‘Social Share Privacy’, een soort ‘twee-klik-oplossing’ voor social plug-ins, waarmee eerst toestemming van de websitebezoeker gevraagd wordt.
Tot slot geldt de aanbeveling ook voor internetgebruikers, die worden geadviseerd gebruik te maken van ‘browser add-ons’, om tracking te blokkeren, of de incognito-modus van hun browser.
De Privacycommissie zegt gerechtelijke stappen te zullen ondernemen als Facebook deze aanbevelingen blijft negeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier