Binnenkort mogelijk om surfgedrag los te koppelen van Facebook-account

Schoenen gekocht via een webshop en ’s anderendaags op Facebook advertenties zien verschijnen voor schoenen? Wie dat niet langer wil, kan zijn surfgedrag binnenkort loskoppelen van zijn Facebook-account. Gebruikers zullen de informatie kunnen bekijken die Facebook via andere apps en websites verzameld heeft en ervoor kunnen kiezen om die niet meer te linken aan hun account.

De tool werd vorig jaar al aangekondigd tijdens de F8-ontwikkelaarsconferentie, in de nasleep van het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Daarna bleef het lang stil over de aangekondigde functionaliteit, tot het bedrijf in februari liet weten dat ze nog dit jaar zou geïntroduceerd worden.

Nu is het zover. Facebook maakt de ‘Off-Facebook Activity’-knop eerst toegankelijk in Ierland, Zuid-Korea en Spanje. In de komende maanden rolt het bedrijf de tool ook uit over de rest van de wereld.

Via het instrument kunnen gebruikers zien welke data andere apps en websites delen met de sociaalnetwerksite via de commerciële tools Facebook Pixel of Facebook Login. “Stel je een kledingwebsite voor die advertenties wil tonen aan mensen die geïnteresseerd zijn in een nieuwe stijl schoenen”, aldus Facebook in een blogpost. “Ze kunnen Facebook informatie sturen die zegt dat iemand op een bepaald toestel naar die schoenen heeft gekeken. Als die toestelinformatie overeenkomt met iemands Facebookaccount, kunnen we advertenties over die schoenen naar die persoon sturen.”

In ‘Off-Facebook Activity’ kunnen gebruikers dergelijke informatie dus loskoppelen en ook beslissen om in de toekomst geen activiteit meer te linken aan zijn of haar account. “We zullen jouw identificerende informatie verwijderen van de data die apps en websites ons versturen”, aldus nog het bedrijf. “We zullen niet weten welke websites je hebt bezocht of wat je daar hebt gedaan, en we zullen geen data die je loskoppelt, gebruiken om advertenties naar jou te richten op Facebook, Instagram of Messenger.”

Surfgeschiedenis wordt niet verwijderd, enkel ontkoppeld

Belangrijk om op te merken, is dat de gedeelde informatie niet wordt verwijderd. “Niets is echt verwijderd, dit is een ontkoppeling, geen verwijdering”, zegt Stephanie Max, productmanager bij Facebook. “We weten dus wel dat iemand op een advertentie heeft geklikt, maar weten niet meer wie dat was.” Volgens haar zijn er ook maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat de losgekoppelde informatie opnieuw aan een gebruiker wordt gelinkt.

Ook is de tool geen ad-blocker. “Je zal nog steeds advertenties te zien krijgen”, aldus nog Max.

Partner Content