Boekhoudschandaal blijft toshiba achtervolgen

. © R

Toshiba moet zijn jaarresultaten, die voor de zomer zouden verschijnen, opnieuw uitstellen door bijkomende onthullingen in het boekhoudschandaal.

Het fiscaal jaar van Toshiba liep af in maart. Maar intussen kwam aan het licht dat het bedrijf tussen 2008 en 2014 jarenlang zijn winst manipuleerde. Onder meer de huidige en vorige ceo stapten op, samen met verschillende andere hooggeplaatste figuren.

Normaal zou de technologiereus maandag zijn resultaten bekendmaken maar vraagt en krijgt van de Japanse beursregulator een week uitstel tot 7 september wegens nieuw ontdekte onregelmatigheden. Het bedrijf heeft het over foute schade-aanrekeningen bij verschillende dochterbedrijven en foutief getimede boekingen van provisieverlies bij een Amerikaanse dochteronderneming. Wel zouden de nieuwe onregelmatigheden “niet groot” zijn, aldus huidig ceo Masashi Muromachi tegenover Reuters.

Toshiba excuseert zich opnieuw voor het uitstel en verwacht op 7 september wel met resultaten te kunnen komen. Zo niet dan neemt Muromachi zelf verantwoordelijkheid, wat mogelijk ook zijn vertrek inhoudt.

De fraude bij het bedrijf komt neer op iets meer dan een miljard euro, al wordt er in praktijk waarschijnlijk het dubbele afgeschreven. Japan kent sowieso al een enorme prestatiedruk. Daarnaast is het binnen het bedrijf not done om oversten tegen te spreken, waardoor een stevige opfleuring van de resultaten ongestoord kon gebeuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content