Britten onderzoeken mogelijkheden van 5G-netwerk

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

4G staat nog niet helemaal op punt, maar onder meer in Groot-Brittannië worden al wel de mogelijkheden van een mobiel 5G-netwerk verkend.

In Groot-Brittannië wordt onderzoek verricht naar een geheel nieuw radarsysteem voor de luchtvaartindustrie, schrijft de website TechweekEurope. Het gaat om wat we ‘passieve radar’ noemen, een technologie die zelf geen signalen uitzendt, maar gebruik maakt van televisie- en radiosignalen om bijvoorbeeld vliegtuigen te detecteren.

Passieve radar maakt ook frequentieruimte vrij om 5G uit te kunnen rollen. Mobiele technologie van de vijfde generatie moet gebruikerssnelheden tot 200 Mbps mogelijk maken.

Het zou naar verwachting nog wel tot 2020 kunnen duren vooraleer 5G de telecommunicatiestandaard wordt. Er wordt in Groot-Brittannië tientallen miljoenen in het 5G-onderzoek gepompt. De Britse unief sleutelt overigens ook al aan 5G, en uiteraard is ook de telecomindustrie er reeds geruime tijd mee bezig.

5G is de opvolger van het snelle mobiele 4G-netwerk. Belgacom biedt momenteel 4G-dekking in negen Belgische steden en gemeenten (Antwerpen, Gent, Leuven, Luik, Namen, Bergen, Hasselt, Waver en Haasrode). Mobistar is 4G op zijn beurt aan het uitproberen in Antwerpen en het Groothertogdom Luxemburg. In Brussel legt minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck deze maand nog een voorstel op tafel dat het mogelijk moet maken om er een 4G-netwerk te ontwikkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content