Brussel ontslaat nieuwe baas GIAL op vermoeden van fraude

© Getty Images/iStockphoto
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Stad Brussel zet de nieuwe baas van GIAL uit voorzorg op straat. Dat gebeurt na klachten over fraude binnen de vzw die informaticadiensten aan de lokale overheden levert.

De Stad Brussel bevestigt dat er mogelijk fraude werd gepleegd bij overheidsopdrachten binnen GIAL, het informaticacentrum van de stad. Die vzw levert informaticadiensten aan de lokale overheden en beheert onder meer aanbestedingen voor apparatuur en diensten. Yves Vander Auwera, die aan het hoofd staat van GIAL, werd samen met twee van zijn medewerkers door de politie ondervraagd op vermoeden van fraude. Ze zijn nu uit voorzorg ontslagen, al wijst Marc Uyttendaele, de advocaat van Stad Brussel, erop dat er nog niets bewezen is. Het college van de Stad Brussel heeft dan ook beslist om een interne audit van de vzw uit te voeren en zich burgerlijke partij te stellen. De goedkeuring van de gemeenteraad wordt verwacht. Vander Auwera stond nog maar zes maanden aan het hoofd van de vzw.

De acties komen er nadat het stadsbestuur vorige week een brief ontving van een personeelslid, waarin de baas van GIAL en twee van zijn naaste medewerkers werden beschuldigd van fraude bij de openbare aanbestedingen. Die brief werd ondertussen overgemaakt aan de procureur des Konings. Stad Brussel geeft geen verdere info over de fraude en welke bedragen daarmee gepaard gaan, al zou het volgende de krant La Dernière Heure onder meer gaan om snoepreisjes naar de Verenigde Staten en Frankrijk, aangeboden als werkvakanties door deelnemers aan openbare aanbestedingen. Yves Vander Auwera zegt alvast sereen te blijven onder de beschuldigingen. “Ik sta bekend als een storingsfactor”, vertelt hij aan de krant, “ik schud al eens aan de boom om orde op zaken de stellen. Niet iedereen apprecieert dat.”

Het is niet de eerste keer dat er mogelijke problemen zijn bij GIAL. In juni 2006 moest de stad al twee leidinggevende ambtenaren en twee medewerkers van de vzw ontslagen, ook op vermoeden van fraude en misbruik van vertrouwen. Toen ontdekte een bedrijfsrevisor dat er tussen 1998 en 2005 via een anoniem bedrijf software werd gecommercialiseerd die door GIAL was ontwikkeld. (Belga, DH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content