Toekomstig datacenter KevlinX in Neder-Over-Heembeek moet 150 jobs opleveren

Ontwikkelaar en beheerder van grote datacentra KevlinX ontwikkelt een nieuw datacenter op de Galilei-site van Neder-Over-Heembeek, deelgemeente van de stad Brussel. Het nieuwe datacenter moet 150 jobs opleveren, meldt stadsontwikkelaar citydev.brussels.

Het toekomstige colocatie-datacenter zal openstaan voor bedrijven, die er servers en IT-apparatuur kunnen onderbrengen.

In totaal moet het datacenter 32 megawatt aan IT-capaciteit voor het Gewest opleveren. Om dat in context te zetten: eind 2023 kwam het totale energieverbruik van alle Belgische datacenters op 344 megawatt. Een kwart daarvan is afkomstig van de datacentersite van Google. 90 megawatt komt van colocatiespelers zoals KevlinX.

Oktober 2025

Kevlinx heeft in 2017 samen met citydev.brussels een erfpachtovereenkomst afgesloten voor zestig jaar voor het terrein van 2,5 hectare op de Galilei-site in Neder-Over-Heembeek. Ondertussen zijn de voorbereidende werken voor de bouw van het datacenter van start gegaan. De 32 MW aan IT-capaciteit zal operationeel zijn in oktober 2025 en kan later worden verhoogd.

Op termijn moeten de bouw en tewerkstelling van het datacenter 150 jobs opleveren voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. ‘Dat zijn ongeveer 60 personen per hectare. Daarmee voldoet Kevlinx aan ons tewerkstellingscriterium van minstens 50 personen per hectare’, stelt Philippe Antoine, directeur-generaal Economische Expansie bij citydev.brussels.

Antoine wijst er ook op dat de bouw van het datacenter ‘volledig in lijn ligt met de doelstelling om digitaal onafhankelijk te worden’.

Voor de staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) ‘toont deze aankondiging aan dat de Brusselse economie heel wat troeven en te ontwikkelen sectoren heeft’. ‘De bouw van een datacenter is een uitstekend signaal voor onze bedrijven en de Brusselse werkgelegenheid.’

Partner Content