Canada verbiedt apparatuur Huawei en ZTE in 5G-netwerken

© MvdV

Canada laat telecombedrijven niet langer toe om apparatuur van de Chinese leveranciers ZTE en Huawei te gebruiken voor hun 5G-netwerken. Over die twee bedrijven zijn de zorgen over de nationale veiligheid te groot. Dat hebben de Canadese ministers voor Industrie en Openbare Veiligheid gezegd.

Huawei wordt er door meer landen van beschuldigd via technologische achterpoortjes spionage mogelijk te maken, maar het telecom- en smartphoneconcern ontkent dat altijd ten stelligste. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zweden en Nederland verbieden of beperken al het gebruik van Huawei-technologie in 5G-netwerken.

Uitgebreide beoordeling

Telecomproviders in Canada die mogelijk reeds apparatuur van Huawei en ZTE hebben geïnstalleerd voor hun 5G-netwerk, mogen die apparatuur niet langer gebruiken. Ten laatste tegen 28 juni 2024 moet ze verwijderd zijn. ‘Dit volgt op een uitgebreide beoordeling door onze veiligheidsdiensten en overleg met bondgenoten’, zei minister François-Philippe Champagne van Industrie.

Maatregelen tegen Huawei hebben al gezorgd voor diplomatieke spanningen tussen Canada en de Aziatische grootmacht. Canadese autoriteiten arresteerden in 2018 de financieel bestuurder van het telecombedrijf, Meng Wangzhou, na een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Daarop zette China een Canadese zakenman en een diplomaat vast, vermoedelijk als vergelding. Meng, die werd verdacht van het omzeilen van sancties tegen Iran, kon na bijna drie jaar huisarrest in Vancouver terug naar China na een deal met justitie in de Verenigde Staten.

In ons land besliste de Nationale Veiligheidsraad in juni 2020 om strenge veiligheidsvoorwaarden op te leggen ‘om niet-wenselijk gebruik van 5G-infrastructuur te beperken’, zonder Huawei te noemen. Zowel Proximus, Telenet als Orange gingen met het Zweedse Ericsson en het Finse Nokia in zee om hun 5G-netwerk uit te bouwen.

Partner Content