Celstraf voor ingenieur die bedrijfsgeheimen Waymo stal

Chrysler Pacifica minivan
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Anthony Levandowski, de voormalige Google-ingenieur die werd aangeklaagd voor het stelen van bedrijfsgeheimen bij zijn overstap naar Uber, is veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden.

Voormalig ingenieur van Google Anthony Levandowski is door een rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden wegens het stelen van bedrijfsgeheimen. Levandowski stond bekend als een van de pioniers voor zelfrijdende wagens, maar zijn carrière ging enkele jaren geleden de weg af. Levandowski stal bestanden met informatie over Google’s ontwikkelingsplannen voor een zelfrijdende auto maanden voordat hij aan de slag ging bij taxidienst Uber, die een soortgelijk product wil ontwikkelen.

Levandowski had schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Zijn celstraf zal ingaan na het einde van de coronapandemie. De rechter zei dat een lagere straf dan een celstraf “groen licht geeft aan elke toekomstige briljante ingenieur om bedrijfsgeheimen te stelen”.

De veroordeling is een van de meest prominente voor diefstal van intellectueel eigendom in de technologische sector van Silicon Valley. Levandowski bekende schuld nadat hij bankroet raakte. Hij is Alphabet, Google’s moederbedrijf, 179 miljoen dollar (ongeveer 152 miljoen euro) schuldig als gevolg van zijn daden voor hij het bedrijf in januari 2016 verliet.

Nadat Levandowski bij Google vertrok, richtte hij zijn eigen start-up Otto op, die hij later voor 680 miljoen dollar verkocht aan Uber. Waymo, de zusteronderneming van Google die werkte aan de zelfrijdende auto, spande in februari 2017 een rechtszaak aan tegen Uber vanwege diefstal van bedrijfsgegevens.

Uber stuurde Levandowski in 2017 de laan uit. Het bedrijf beloofde in 2018 bij een schikking in een civiele zaak die door Waymo was aangespannen, dat het geen technologie van Waymo zal gebruiken voor zijn zelfrijdende auto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content