Chinese ambassade reageert op spionage Belgisch techbedrijf

Israëlisch leger verijdelt cyberaanval Hamas

“Het is China die bespioneerd wordt door de VS”: de Chinese ambassade draait de rollen om in een reactie op het nieuws dat twee Chinese hackers in de VS aangeklaagd worden.

De Chinese ambassade heeft in een bericht op haar website gereageerd op de mogelijke spionage van twee Chinese hackers, waarbij ook een Belgisch techbedrijf geviseerd werd. De ambassade draait de rollen om en zegt dat China op grote schaal bespioneerd wordt door de VS. Het Aziatische land vormt geen enkele bedreiging voor België, benadrukken de diplomaten.

Op 7 juli werden twee Chinese hackers in de VS aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van het wereldwijd bespioneren van bedrijven, ngo’s en labo’s en dat gedurende een tiental jaar. De vermeende cybercriminelen zouden zich gericht hebben op een reeks doelwitten met strategisch belang of belang voor de handel, gaande van hightech bedrijven tot de zakensector, videospelletjes, zonne-energie en defensie.

Belgische techbedrijf op de lijst met slachtoffers

Op de lijst van getroffen bedrijven staat ook een Belgisch bedrijf, zo schrijft Le Soir, en dat kunnen we bevestigen. In de officiële documenten die Data News inkeek, is sprake van 13 Amerikaanse en 12 overzeese slachtoffers. Slachtoffer 19 is inderdaad een “Belgian engineering software company”. Tussen maart en april 2018 zouden de hackers 142 gigabyte aan documenten gestolen hebben, waaronder broncode voor de producten van het bedrijf.

‘Dief die een dief probeert te vangen’

De Chinese ambassade reageerde ondertussen op haar website. “De VS die andere landen loos beschuldigt van cyberaanvallen is een typisch voorbeeld van een dief die een dief probeert te vangen”, is te lezen. “China roept de VS op onmiddellijk te stoppen met China te besmeuren rond cyberveiligheid.”

Cyberspace mag geen nieuw slagveld worden, waarschuwt China. “Landen die hier de heerschappij nastreven met offensieve strategieën zullen die pogingen in hun gezicht zien ontploffen.” China benadrukt dat verhalen als zou het land hackers gebruiken om andere landen te bespioneren uit de lucht gegrepen zijn.

Partner Content