Chipmaker TSMC overweegt fabriek in Duitsland

© TSMC

Chipproducent TSMC overweegt een fabriek te bouwen in Duitsland. De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company voert daarover verkennende gesprekken, zegt een hooggeplaatste verantwoordelijke van het concern. De Europese Unie wil in de toekomst een veel grotere rol spelen op de wereldwijde markt voor computerchips en ijvert voor de komst van een grote chipfabriek in een van de lidstaten.

Voordat het zover is, wil TSMC duidelijkheid over beschikbare overheidssubsidies, zei salesdirecteur voor Azië en Europa Lora Ho. Daarnaast wil het bedrijf weten of er voldoende geschikte kandidaten zijn voor de vacatures die het bedrijf moet invullen. De chipsector heeft nood aan zeer hoogopgeleide medewerkers en die zijn overal schaars.

VS en Japan

De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is ’s werelds grootste fabrikant van computerchips die in opdracht van andere bedrijven worden gemaakt, zoals Apple, Intel of Nvidia. De meeste productiesites staan in Taiwan, maar de jongste tijd kondigde het bedrijf ook grote fabrieken buiten de landsgrenzen aan. Zo bouwt TSMC een fabriek van omgerekend 10,6 miljard euro in de Amerikaanse staat Arizona. In Japan steekt het concern zo’n 6 miljard euro in een nieuwe productiefaciliteit.

De Europese Commissie wil dat Europa tegen 2030 goed is voor 20 procent van de wereldproductie. Nu is dat nog zo’n 10 procent. De EU wordt op die manier minder afhankelijk van buitenlandse leveranciers. Het is tevens de bedoeling dat de krachtigste chips in de toekomst ook op Europese bodem worden gemaakt. Veel sectoren, waaronder de auto-industrie, kampen met tekorten aan chips.

Partner Content