Cisco en Dell redden de servermarkt

De West-Europese servermarkt doet het iets beter dan het wereldwijde gemiddelde. Onder de vendors maakt vooral Cisco een sprong voorwaarts maar onder de radar zitten ook minder bekende spelers klaar.

Eén procent. Dat is volgens de analisten van Gartner de wereldwijde groei in het derde kwartaal op de verkoop van servers. De omzet stijgt met 1,7 procent. Maar er valt geen wereldwijde trend vast te stellen. Noord-Amerika en Azië groeien, terwijl de markt in Oost-Europa, Afrika/Midden-Oosten en Latijns-Amerika krimpt.

De West-Europese servermarkt boert met twee procent (aantallen) en 3,8 procent groei (omzet) iets beter dan de rest van de wereld. Gartner wijt die lokale verschillen aan de economische omstandigheden. Ook is de groei in Noord-Amerika en Azië te danken aan zogenaamde hyperscale bedrijven die er gevestigt zijn. Zij zijn degenen die momenteel geld uitgeven aan extra machines.

Onder de radar

Aan de kant van de verkopers blijft HP marktleider ondanks een omzetdaling van 0,9 procent tot 3,374 miljoen dollar. IBM blijft op de tweede plaats maar ziet zijn omzet zeventien procent dalen. Verder in de top vijf zien we Dell, Cisco en Oracle waarbij vooral opvalt dat Cisco op jaarbasis dertig procent groeit. Met 6,2 procent marktaandeel staat het bedrijf nog ver van een plaats in de top drie, maar het haalt op een jaar tijd zo’n 180 miljoen dollar meer uit de serververkoop. Samen met Dell is Cisco de enige groeier

Gartner serververkoop voor Q3 2014.
Gartner serververkoop voor Q3 2014.© Gartner/PVL

Interessant om te weten is dat de top vijf op basis van het aantal servers er anders uitziet. HP blijft marktleider gevolgd door Dell en IBM. Maar dan zien we Huawei en Inspur Electronicsop plaats 4 en 5. Twee spelers met een respectievelijke groei van 34,3 procent en 81,9 procent op jaarbasis.

Als we kijken naar het type servers dan groeien X86 modellen wereldwijd met 1,2 procent (aantal) en 7,4 procent (omzet). RISC/Itanium Unix systemen dalen met 17,1 procent (aantal) en 0,8 procent (omzet).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content