Details over volledig nieuwe Microsoft-browser Spartan gelekt

Neowin maakte deze mockup van Spartan op basis van wat het momenteel weet over de browser. © Neowin

Microsoft heeft goed gekeken naar de aanpak van Google en Mozilla bij het ontwerp van de interface in Project Spartan. Spartan is de volledig nieuwe browser waar Microsoft aan werkt, maar waarvan nog onduidelijk is of deze Internet Explorer in de toekomst gaat vervangen.

Spartan krijgt een heel strakke vormgeving en lijkt in dat opzicht veel meer op Googles Chrome-browser of Firefox van Mozilla. Dat concludeert de site Neowin uit de gelekte screenshots.

Zo heeft Spartan geen omlijsting en heeft ook geen interactie-elementen onderin het scherm. De tabbladen zijn zichtbaar als blokjes boven de adres/zoekbalk. Aan linkerzijde van de adresbalk zitten de navigatie-elementen voor ’terug’, ‘verder’ en ‘ververs”’, Aan de rechterzijde van de balk zitten knopjes voor het beheer van de favorieten, sociale media en instellingen, alsook een ‘driepuntjes-element’ dat meer opties leidt.

Cortana voorlopig afwezig

Opmerkelijk is dat de digitale assistent Cortana, die Microsoft in sterk naar voren schuift als nieuwe feature in Windows 10 en andere Microsoft-producten, geen zichtbare plek heeft in Spartan. Het gaat hier om een vroege testversie, dus het is heel goed mogelijk dat nieuwe functionaliteiten later worden toegevoegd.

Neowin zegt de informatie over de vormgeving af te leiden uit gelekte screenshots, maar geeft op het eind van het artikel vreemd genoeg ook een indicatie over de snelheid van de browser alsof de redactie er zelf ervaring mee heeft opgedaan. “In het gebruik voelt de browser pittig (snappy) en zonder gedetailleerde tests te hebben uitgevoerd is het lastig om te zeggen of het de snelste browser is, maar hij voelt snel aan.”

Microsoft houdt op 21 januari een bijeenkomst waar het bedrijf een toelichting geeft op de consumentenaspecten van Windows 10. Het is nog niet duidelijk of Microsoft dan ook helderheid geeft over de rol die het bedrijf op het oog heeft voor Spartan.

Bron: Automatiseringsgids

Partner Content