Dit zijn de Europese plannen van Fujitsu

Duncan Taits. © .
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Op haar jaarlijks forum voor klanten en partners, onthult Fujitsu de grote lijnen van haar groeistrategie samen met enkele nieuwe functies.

Meer dan 12.000 klanten en partners zakten af naar het jaarlijkse forum. Fujitsu heeft, zoals veel concurrenten, de digitale breuk omschreven als “de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid.” Aldus Duncan Tait, bij het bedrijf verantwoordelijk voor EMEIA en Noord- en Zuid Amerika. Volgens hem liggen digitalisering en cybersecurity op de maag van elke zakelijke leider.

Fujitsu heeft een rondvraag uitgevoerd bij 1.200 CxO’s wereldwijd waaruit blijkt dat 98 procent in aanraking zijn gekomen met de digitale disruptie. 52 procent is van oordeel dat hun activiteiten niet meer in hun huidige vorm zullen bestaat binnen vijf jaar. 73 procent denkt dat technologie in het centrum van de transformatie staat en 71 procent is overtuigd van de noodzaak om te innoveren om te slagen.

Dat koppelt Duncan Tait terug naar de fundamenten van Fujitsu’s strategie: Globale delivery (komende van een 50/50 evenwicht tussen Japan en de rest van de wereld naar een 60/40 verhouding vandaag). Maar ook komen er meer investeringen in services en digitale innovatie. Het bedrijf reikt er vijf miljard euro voor uit in de komende twee jaar.

Vier pijlers

Fujitsu wil zijn groei richten op vier pijlers: (cyber)veiligheid, kunstmatige intelligentie (AI), de cloud en het Internet of Things (IoT). Mede daarom onthulde de groep nieuwe producten in haar security product portfolio, waarin het bedrijf naar eigen zeggen de 5e grootste is. Ook komen er zes nieuwe SOC (Security Operation Centers). Die moeten een hollistisch defensief platform vormen in Europa. Hier bovenop komen er twee cyber thread centers in Groot-Brittannië en Duitsland.

Voor de cloud zal het vorig jaar voor Europa aangekondigde platform MetaArc verbeterd worden en voor het eerst in verticale productieomgevingen zoals opslag en distributie worden ingezet. Tegelijk is de PaaS-oplossing K5 voortaan beschikbaar in Groot-Brittannië, Finland, Duitsland en Spanje.

“We tekenen een IoT-akkoord deze week”, zegt Duncan Tait over een overeenkomst met BearCom, leverancier van radio communicatie-systemen, rond de uitrol van verticale oplossingen bij de Portugese energieleverancier EDP. Hier gaat Fujitsu een wereldwijde servicedesk voor 12.000 medewerkers plaatsen. Ook verlengt Fujitsu een eerder contract uit 2012 met Bridgestone Europe in het kader van digitale transformatie. Een deal van enkele miljoenen euro’s.

Lenovo

Tot slot liet Tait zich ook even uit over de pc-markt en de mogelijke fusie met Lenovo. “De pc-markt is hyperconcurrentieel waarbij we moeten zoeken naar schaalvergroting. Opmerkelijk is dat ook wat Lenovo enkele maanden geleden zei in een interview met Data News. Maar er is momenteel nog geen enkel akkoord ondertekend.” Duncan liet daarbij optekenen dat “men niet van plan is de hardware business te verlaten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content