Downloads van Signal boomen door nieuwe regels WhatsApp

© Getty Images

In verschillende landen, ook in ons land, staat de berichtenapp Signal bovenaan de meest gedownloade apps in de App Store van Apple. Dat lijkt deels te maken te hebben met verplichte nieuwe regels in WhatsApp

Het succes van Signal, een app die prat gaat op beter beveiligde communicatie voor de gebruikers, komt er enkele dagen nadat WhatsApp zijn gebruikers vroeg om nieuwe regels goed te keuren. De afgelopen dagen ontstond er grote ongerustheid over die nieuwe regels, omdat ze ervoor zouden zorgen dat gebruikersgegevens met Facebook gedeeld zouden worden. WhatsApp gaf al aan dat dat in de Europese regio niet gebeurt.

In enkele tweets gaf Signal zaterdag zelf al aan dat de app bovenaan de populariteitslijstje in de Apple App Store staat in India, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland, Hongkong en Zwitserland. ‘Kijk wat je gedaan hebt’, is de korte boodschap bij de tweet. Ook in ons land staat Signal bovenaan in de top charts van de App Store, gevolgd door Telegram en Whatsapp.

Privacyreputatie

Ook Telegram geniet een betere privacyreputatie dan WhatsApp, dat in handen is van internetgigant Facebook. In de Belgische Google Play Store komt Signal niet voor bij de populairste apps. Om zijn nieuwe gebruikers nog beter ter wille te zijn, publiceerde Signal intussen al een tutorial over hoe ze hun groepsgesprekken makkelijk kunnen overdragen van een andere app naar Signal.

Die toestroom van nieuwe gebruikers ging de afgelopen dagen wel gepaard met enkele technische problemen, maar die zouden intussen grotendeels opgelost moeten zijn. De app werd in 2014 gelanceerd, en genoot aanvankelijk vooral bekendheid onder journalisten en klokkenluiders, vanwege de steun van Edward Snowden voor de app.

Europese Commissie

In februari kwam er een aanbeveling van de Europese Commissie voor zijn personeel om deze app te gebruiken, in het bijzonder om berichtenuitwisseling met mensen buiten de organisatie te beveiligen. WhatsApp-gebruikers die weigeren in te stemmen met de nieuwe regels hebben vanaf 8 februari geen toegang meer tot hun account.

Partner Content