DuckDuckGo verdwenen tussen de zoekmachines van Android

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo is niet langer terug te vinden in het keuzescherm voor zoekmachines in Android. Dat scherm werkt op basis van een veiling: wie het meeste geld biedt, krijgt een plek.

DuckDuckGo hekelt die manier van werken, omdat zoekmachines die inzetten op het verdienen van zoveel mogelijk geld meer kans maken op een plek. Ook de duurzame zoekmachine Ecosia zou niet langer in de keuzelijst voorkomen.

Nieuwe Android-telefoons tonen sinds 1 maart van dit jaar een keuzescherm. Dat moet Google doen om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie. Die legde het bedrijf in 2018 een boete op van ruim 4 miljard euro omdat Google zijn machtspositie op Android zou misbruiken. Eigen diensten zouden voorgetrokken worden.

Vierde hoogste bieder

Google houdt elk kwartaal een nieuwe veiling per land. Zoekmachines zeggen hoeveel geld ze willen betalen per keer dat een gebruiker de dienst selecteert. De drie hoogste bieders krijgen – naast Google zelf – een plek. Zij betalen niet het geboden bedrag, maar moeten het bod van de vierde hoogste bieder betalen.

Eerder kreeg Microsoft een vergelijkbare verplichting opgelegd door de Europese Commissie. Om de toenmalige dominantie van webbrowser Internet Explorer op Windows te doorbreken, moest het bedrijf een keuzescherm met concurrerende browsers tonen. Daarbij werd echter geen veiling gehouden, maar werden de browsers met het grootste marktaandeel in een willekeurige volgorde gepresenteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content