E-facturatie bij de overheid komt traag op gang

Pieterjan Van Leemputten

Begin 2015 ontving de Vlaamse Overheid haar eerste elektronische facturen. Een jaar later blijven de aantallen beperkt, al zijn de voordelen wel merkbaar.

Begin 2015 ontving de Vlaamse Overheid haar eerste elektronische facturen. Een jaar later blijven de aantallen beperkt, al zijn de voordelen wel merkbaar.

De Vlaamse overheid wil tegen 2017 haar 700.000 inkomende facturen alleen nog digitaal ontvangen. Dat gebeurt via het Mercuriusplatform van Fedict. Eén en ander moet er voor zorgen dat de overheid haar rekeningen stipter betaalt, en dat er een pak wordt bespaard op papier en administratie. Minister-President Geert Bourgeois becijferde in 2013 dat dat neerkomt op een besparing van 4,8 miljoen euro per jaar.

Een jaar na de start vernemen we bij de Vlaamse Overheid dat er eind december net geen 25.000 e-facturen via Mercurius zijn ontvangen. Het gaat om elektronische facturen, kredietnota’s en bijlagen bij de factuur. Dat is nog maar een beperkt deel ten opzichte van 700.000 papieren stukken, maar de overheid wil leveranciers blijven oproepen om voor digitaal te kiezen.

Een van de voordelen is dat digitale facturen vlotter betaald worden. De overheden in ons land hebben de reputatie slechte betalers te zijn, voor Vlaanderen ging het in 2014 om 15-20 procent die niet binnen de termijn van dertig dagen werden betaald. Maar dat moet digitaal een stuk sneller gaan. Zo zou het percentage bij één van de deelnemende leveranciers gedaald zijn tot 0,20 procent.

Intussen staat ook de Federale Overheid klaar om digitale facturen te ontvangen. Zo wordt Mercurius momenteel omgevormd door softwarebedrijf Babelway naar een volwaardig e-invoicingplatform dat voldoet aan de Europese standaard OpenPEPPOL (Pan European Public Procurement Online).

Die omzetting moet er voor zorgen dat facturen via Mercurius ook bij andere Europese overheden (momenteel Noorwegen, Zweden, Denemarken en Nederland) worden aanvaard. Vermoedelijk zal de Vlaamse Overheid ook meer e-facturen ontvangen zodra leveranciers bij meerdere overheden digitaal kunnen aanrekenen.

Dit artikel verscheen op 5 februari in de gedrukte versie van Data News bij de rubriek ‘Een jaar later. Daarin maken we een stand van zaken op van nieuws van een jaar geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content