Eerste reddingsoefening aan kust met drones goed verlopen

© iStock

De reddingsdienten aan de kust hebben maandag een grootschalige reddingsoefening gehouden in Knokke-Heist. Daarbij is er voor de eerste keer gebruik gemaakt van drones, maar een echte meerwaarde leverden die nog niet. De oefening is verder goed verlopen, meldt Saskia Vanhove van de federale dienst Openbare Hulpverlening.

Op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwé worden elke zomer een drietal reddingsoefeningen aan de kust georganiseerd. Het scenario van maandag was gewijzigd in vergelijking met de eerdere oefeningen dit jaar. Vier vrienden ramden met hun zodiac een obstakel waarop de zodiac scheurde, water maakte en zonk. Een van de opvarende slaagde er in de kust te bereiken en zijn verhaal te doen aan een wandelaar die de reddingsdiensten meteen verwittigde.

“Alles is goed en vlot verlopen. De alarmering kwam vlot op gang. De NH90-helikopter kon snel de vierde en laatste opvarende binnenhalen. Ook de communicatie tussen de verschillende diensten verliep optimaal”, aldus Vanhove. Er was wel een kleine communicatiefout tussen de dienst 101 en de hulpcentrale 112. Dat is meteen geëvalueerd en zal snel aangepakt worden.

Drone kan beter

Nieuw is dat voor het eerst drones zijn ingezet. “Iedereen ziet de meerwaarde er van in, maar als we de drones in het vervolg inzetten dan hebben we één persoon meer nodig die de beelden kan bekijken”, aldus Vanhove. “Ook de autonomie van de drone kan nog beter.” De drone kan amper een kwartier ingezet worden. “Als de technologie nog verbetert en het wettelijk kader duidelijker wordt, dan zullen drones zeker een meerwaarde zijn.”

Vier alarmcentrales

Aan de oefening namen de vier alarmcentrales deel: de Hulpcentrale 112, het Communicatie- en InformatieCentrum (CIC), het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) en het Maritiem Informatiekruispunt (MIK). Die staan in voor de activering en alarmering van de verschillende diensten. Daarnaast werd ook de brandweer, de mug, de ambulance 100, de politie, scheepvaartpolitie en de dienst VLOOT ingezet.

De oefening wil binnen de “Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust” de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content