Elon Musk organiseert verweer tegen kunstmatige intelligentie

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Elon Musk investeert samen met een aantal Amerikaanse techtopmannen 1 miljard dollar in onderzoek naar kunstmatige intelligentie.

Dat Elon Musk bang is van kunstmatige intelligentie weten we al langer. Het is volgens Musk zelfs de grootste bedreiging voor de mensheid. Ruim een jaar geleden pleitte hij daarom voor een orgaan dat overzicht bewaart; “een regulator die erover waakt dat we op een dag iets heel stoms doen. Dat kan gebeuren op een nationaal of internationaal niveau.”

Nu is Musk een van de drijvende krachten achter de non-profitorganisatie OpenAI, samen met Reddit-financier Sam Altman zit hij in het bestuur. Andere bekende investeerders zijn de mede-oprichters van PayPal en LinkedIn, Peter Thiel en Reid Hoffman. Ze richtten het bedrijf op met als doel het verbeteren van kunstmatige intelligentie, zodat de mensheid er het best van profiteren – en dat zonder winstbejag.

Het bedrijf speelt in op de verwachting dat er computersystemen komen die net zo slim zijn als mensen. Het is daarom noodzakelijk om onderzoek te doen naar manieren om niet alleen de maker te laten profiteren. Vooral Elon Musk hamert daarop.

Elkaar corrigeren

De grens tussen goed en kwaadaardig gebruik van kunstmatige intelligentie is een van de onderwerpen die ze gaan onderzoeken. “Gezien de verbazingwekkende geschiedenis van kunstmatige intelligentie (AI), is het lastig in te schatten wanneer het menselijk niveau binnen bereik komt”, zegt Sam Altman. Net zoals de meeste mensen in de maatschappij in staat zijn de kwaadaardige elementen in toom te houden, verwacht Altman dat vele AI-computers in staat zijn een toevallige kwaadaardige AI te stoppen.

Opensource

Het belangrijkste instrument van de Open AI is het publiceren van onderzoeksresultaten als opensource-content. De grote IT-bedrijven hebben allemaal eigen AI-ontwikkellaboratoria, waarvan Google, Facebook en Microsoft ook hebben aangegeven hun resultaten in het open source domein beschikbaar te maken. Maar of dat ook zo blijft wanneer de resultaten commercieel interessant worden, is de vraag. Door veel te publiceren over de ontwikkelingen aan AI moet het voor een grote groep inzichtelijk worden welke kant de ontwikkeling opgaat. “Het is de bedoeling een toonaangevend instituut te hebben dat in staat is een ‘goede uitkomsten’ een hogere prioriteit te geven dan eigen belang.

Elon Musk benadrukt zelf nog in een interview met Backchannel dat hij er persoonlijk op toe gaat zien dat de veiligheid voorop staat in het onderzoek.

Bron: Automatiseringgids/WK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content