Lenovo komt met eerste Project Tango smartphone

© Lenovo Project Tango
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Lenovo en Google hebben op de Consumer Electronics Show in Las Vegas de allereerste Google Project Tango-smartphone aangekondigd. Project Tango is een technologisch platform dat 3D-omgevingen creëert op het scherm, en zo augmented reality-toepassingen mogelijk maakt.

Met Project Tango-technologie van Google kan een smartphone diepte zien en navigeren in de fysieke wereld zoals mensen dat doen. Met andere woorden kunnen gebruikers hun fysieke omgeving verkennen via hun toestel, omdat de camera’s met diepte- en bewegingssensoren een on-screen 3D-ervaring van die omgeving creëren in real time.

Het grote voordeel van de technologie is dat er een digitale informatielaag over de objecten uit de reële wereld kan geweven worden, zodat er interessante augmented reality-toepassingen voor Project Tango-smartphones kunnen ontwikkeld worden.

Wanneer je een ruimte in kaart breng door er een telefoon of een tablet op te richten, kan dat bijvoorbeeld interessant zijn in de bouwsector, of bij het inrichten van woonruimtes wanneer er meubelen moeten worden gekocht.

In de zomer van 2016 wil Lenovo het eerste Project Tango toestel in de markt zetten. Het zou om een toestel gaan met een Qualcomm Snapdragon chip aan boord, met een scherm kleiner dan 6.5 inch. De Android-smartphone moet volgens Lenovo minder dan 500 euro gaan kosten.

Tot 15 februari kunnen ontwikkelaars trouwens hun ideeën voor het Project Tango-platform kenbaar maken via het App Incubator-programma van Lenovo dat in Las Vegas boven de doopvont werd gehouden.

De winnaars kunnen in nauwe samenwerking met Google en Lenovo hun Tango-app verder uitwerken, en die app zal ook op de eerste Tango-smartphone komen te staan wanneer hij gelanceerd wordt.

Intel

Overigens maakte Google vorig jaar al bekend dat het met Intel aan een Project Tango-telefoon werkte, en dat het daarvoor Intels RealSense-technologie zou gebruiken. Over die samenwerking is dit jaar niets meer gelost, al heeft Intel inmiddels wel een RealSense Development Kit voor smartphones gelanceerd.

Bovendien heeft de Amerikaanse chipbakker op de CES-beurs ook een prototype van een smartphone met ingebouwde RealSense-camera getoond, die dus ook in drie dimensies kan kijken. Daar ging het om een toestel van 400 dollar met een 6-inch scherm, een Atom x7-Z8700-processor die onder Android draait, 2 gigabyte geheugen en 64 gigabyte opslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content