Meta Quest 3 headset kost 550 euro en komt uit op 10 oktober

© Meta
Tom Verpaelst Redacteur bij Data News.

Meta heeft de laatste details van zijn langverwachte Meta Quest 3 VR-bril bekendgemaakt, inclusief het prijskaartje: het gadget is beschikbaar vanaf 10 oktober en zal 550 euro kosten.

Begin september gaf Meta al een sneak peek op zijn nieuwe VR-bril. Gisterenavond, tijdens het 10de Meta Connect-event, volgde eindelijk de officiële voorstelling door CEO en -oprichter Mark Zuckerberg. Met zijn nieuwe bril zet Meta de focus ook op mixed reality, een ervaring waarbij gebruikers de echte wereld kunnen meenemen in hun VR-ervaring, en gaat het de concurrentie aan met Apple’s Vision Pro-bril.

Voorbestellen is vanaf nu mogelijk. Wie alvast een exemplaar bestelt, mag de bril vanaf 10 oktober bij zich thuis verwachten. Voor de 128GB-versie tel je 549,99 euro neer – zo’n zes keer goedkoper dan de Vision Pro. Naar alle waarschijnlijkheid volgen er later, net als bij de Quest 2, wel versies van 256 en 512 gigabyte. De Quest 3 komt er naast het klassieke wit ook in het oranje en blauw.

Een werkpaardje

Dankzij een nieuwe versie van de Snapdragon XR2-chip, de Qualcomm Snapdragon-chip, zet het bedrijf in op grafische rekenkracht. De bril heeft zo’n twee keer de rekenkracht van de Quest 2 en een betere resolutie, waardoor de beelden veel scherper moeten overkomen (2064 x 2208 pixels per oog/lens).

Naast de klassieke VR-functies van de Quest-brillen betreedt Meta net als Apple het pad van de mixed reality. Dankzij de high-fidelity color passthrough, of simpelweg de mogelijkheid kleuren van de echte wereld door de bril te zien, kunnen gebruikers virtual reality combineren met de echte wereld. Bordspellen spelen op de salontafel of je woonkamer decoreren met artificiële decoratie. We zeggen maar wat.

Virtuele games in de echte wereld. © Meta

Nieuw design

Meta zet bij zijn nieuwe VR-bril vooral in op gebruikersgemak, wat moet resulteren in een veel lichtere en meer comfortabele pasvorm. De Quest 3 is zo’n 40 procent dunner dan zijn voorganger. Dat wil zeggen dat het ontwerp een stuk compacter wordt. Verder zal je ook de positie van de lenzen binnenin en de pasvorm van de bril zelf kunnen aanpassen, zodat het ontwerp zo goed mogelijk aansluit bij je aangezicht. Ook het ‘geraamte’ van de bril kan je aanpassen naar eigen smaak.

© Meta

Waar de Apple Vision Pro indruk maakte door volledige besturing met handgebaren, werkt de Quest 3 nog wel met twee aparte controllers. Die krijgen ten opzichte van hun voorgangers ook een make-over. De controllers krijgen een nieuw en ergonomischer design, waardoor de controllers comfortabeler in de hand moeten liggen.

Haptic touch

Het heruitvinden van de besturing van de Quest 3 blijft niet beperkt tot enkel en alleen het ergonomischer maken van de bijhorende controllers. De twee draadloze besturingselementen kregen haptische feedback mee. Dat wil zeggen dat de gebruikers bijvoorbeeld tijdens het gamen voelbare signalen, in de vorm van trillingen, krijgen. Hetzelfde concept als iPhone of de nieuwste Playstation- en Xbox-controllers.

© Meta

Het enige nadeel dat we momenteel in de controllers zien: ze zouden opnieuw met AA-batterijen werken in plaats van met een ingebouwde accu.

Keuzestress

Naast de VR-bril op zich kondigde Zuckerberg tijdens zijn presentatie ook nog meer dan 100 nieuwe of geüpgrade titels aan voor de Quest 3. Dat toestel is backwards compatible, waardoor je er ook oudere titels op kunt spelen. Gebruikers krijgen zo toegang tot een bibliotheek met meer dan 500 VR- en MR-ervaringen.

Geüpdatet: Ray-Ban x Meta smartglasses

De smart zonnebril van Ray-Ban en Meta is al sinds maart 2022 beschikbaar in ons land. Net als de Meta Quest bril, staat er ook bij de slimme zonnebrillen een nieuwe generatie klaar.

Op de smartbril kan je muziek of podcasts luisteren, inkomende oproepen opnemen of zelfs foto’s/video’s maken met de nieuwe 12 megapixel camera die Meta eraan toevoegde. De bril kreeg een volledig nieuw ontwerp ten opzichte van de vorige generatie en bevat onder andere nieuwe Meta AI-functies, al zijn die voorlopig enkel in de VS beschikbaar.

Voor het nieuwste exemplaar betaal je 329 euro.

Lees meer: Meta en Ray-Ban brengen slimme bril naar België

De tweede generatie smart-zonnebrillen. © Meta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content