Ondanks veroordelingen, blijft Apple tegenwringen wanneer gebruikers rechtstreeks in een app aankopen willen doen. Met een nieuwe truc wil het hen nu angst aanjagen wanneer ze buiten de eigen App Store betalingen willen doen.
Een rood uitroepteken staat er in de App Store naast een app, aangevuld met de waarschuwing dat het niet Apples ‘privé en veilig betaalsysteem gebruikt’. Dat merkten gebruikers van Instacar, een veelgebruikte app in Hongarije om tweedehandswagens te schatten. Het blijkt dat Apple niet blij is dat Instacar een extern betalingssysteem inzet, en op deze manier dan maar probeert om de app het leven zuur te maken. De waarschuwing zou er staan sinds de gigant uit Cupertino zich in maart 2024 schikte naar de Digital Markets Act van de Europese Unie.
‘Als je een account maakt op de externe website van een ontwikkelaar moet je misschien persoonlijke informatie, waaronder over betalingen, rechtstreeks delen met hem of een partner’, leest een mededeling die gelinkt wordt na de waarschuwing. ‘Je vertrouwt dan op de ontwikkelaar, of zijn partners en het betalingssysteem waar ze mee werken, om je informatie te beheren volgens hun privacy en veiligheidsregels.’ Het Europees betaalverkeer is nochtans goed beveiligd, en er is weinig reden om gebruikers hier angst voor aan te jagen.
Inkomsten afromen
Apple blijft dus proberen om ontwikkelaars toch bij het systeem te laten blijven waarbij gebruikers aankopen via de App Store doen, en Apple dertig procent van de inkomsten kan afromen. Tot nu toe zijn er dan ook weinig Europese apps die werken met externe betalingsmanieren. Volgens CEO Jacob Eiting van Revenu Cat, dat zo’n betalingssysteem aanbiedt, zouden het er minder dan honderd zijn.
De EU is het gevecht rond de bangmakerij dan ook aangegaan. In april oordeelde de Europese Commissie in een voorlopige bevinding dat Apple het ‘onnodig lastig en verwarrend’ maakte voor gebruikers als ze een alternatieve appwinkel wilden installeren. Zo moeten ze door verschillende dramatische waarschuwingen heen klikken voor ze zover raken. Apple heeft voorgesteld om zijn waarschuwing aan te passen en het uitroepteken te vervangen door een net iets minder omineuze ‘i’, begeleid door een lichtjes aangepaste boodschap, maar die EU heeft dat ontwerp nog niet goedgekeurd.
Een recente uitspraak in de zaak tussen Apple en gamemaker Epic werd beslist dat het bedrijf niet meer mocht doen dan een ‘neutrale boodschap’ tonen dat gebruikers naar een externe site doorklikten als ze beslisten om een app te verlaten. Die regeling geldt echter niet buiten de Verenigde Staten waar het geding liep.